Mekkora az ideális polctávolság a szekrényben?

Falusi Tamás , 2017-02-27


A lapos talpú cipőket, papucsokat lehet közvetlenül a padlóburkolatra is elhelyezni nem kötelező a szekrénynek alsó lapot készíteni. Ez esetben a cipőknek érdemes 5-8cm magasságot hagyni és a cipők fölött akasztórúdon lógatott ruhákat tárolni.
Figyelem!
Ha az alsó sor cipő a padlóra kerül, érdemes figyelembe venni a szekrény mélységét is, hiszen ha 55-60cm mély a szekrény, akkor a hátul lévő cipőket már nehezebb elérni. Főleg ha közvetlenül egy újabb polc kerül a cipők fölé.

Megoldás lapos talú cipőkhöz
Megoldás lapos talpú cipőkhöz
 
Ez esetben lehet a kihúzható polcokkal operálni. A kihúzható polcoknak nincs oldalfaluk, csak egy kis magasságú elő-és hátlapjuk. A kihúzható polc nagyban megkönnyíti a cipős rész használatát.

Kihúzható polcos megoldás cipőknek
Kihúzható polcos megoldás cipőknek
 
Ha magassarkú női cipőknek, vagy férfi boka feletti bakancsoknak tervezünk helyet, akkor érdemes 15-18cm magasságot számolni. Lehetőség van cipőrácsra is elhelyezni a cipőket, azonban a cipőrácsot általában nem javaslom nektek.
Miért?
A cipőrács nagyon jól néz ki, ez vitathatatlan. Ugyanakkor ha nincs makulátlan tisztára suvickolva a cipőd talpa, akkor szépen lepotyog a cipőn lévő szennyeződés az alatta lévő cipőkbe. Azt mondanom sem kell, hogy rövid idő alatt milyen érdekes illatok alakulnak ki egy ilyen bepiszkolódott bőrcipőben...
Másrészt a magassarkú cipőknek sem lesz ideális, mert a sarok beleakad, megsérül, eltörhet a rácsok között.
Joggal kérdezed, hogy akkor mit javaslok? Én a fixpolcokat és a kihúzható polcokat szoktam javasolni, használhatóságuk, ár/érték arányuk messze előnyösebb megoldást biztosít, mint a cipőrács.   
 
Cipőrácsos megoldás
Cipőrácsos megoldás
 

Térjünk vissza a ruhákhoz és haladjunk a szekrényben felfelé.  

Az összehajtogatott ruháknak érdemes 27-35cm közötti polctávolságot kihagyni. Miért pont ennyit, hasra ütésre veszem ezeket a számokat?
NEM!
A túl kicsi polctávolságnak két alapvető hátránya, hogy egyrészt kevés ruhát tudsz a polcok közötti térbe betenni, másrészt mivel sok a polcod, az egész szekrény is magasabb árat fog a végén képviselni.
A túl nagy polctávolságnak az a hibája, hogy a sok egymásra pakolt összehajtogatott ruha a saját súlyánál fogva összegyűri a ruhák alsó 1/3-át. Tehát lényegében szépen kivasalod, precízen összehajtogatod, majd leterheled a ruhákkal az egészet.
Tehát maradjunk meg a fent említett 27-35cm közötti polctávolságnál.

Ideális poctávolság ruháknak
Ideális polctávolság ruháknak
 

A szekrény felső részébe lehet a törölközőket, ágyneműket elhelyezni. Ezeknek a szöveteknek nem árt, ha egy kicsit nehezebb teher kerül rájuk. Ezért nyugodtan tervezhettek 50cm, vagy annál is nagyobb polctávolságokat.

Ideális poctávolság törölközőknek, ágyneműknek.
Ideális polctávolság törölközőknek, ágyneműknek.
 
 
Az eddig megadott polctávolsági méretek természetesen nincsenek kőbe vésve, néhány cm-el el lehet térni ezektől, de túlságosan nem érdemes ennél eltérőbb méreteket használni.
 
Ha hasznosnak tartod a Komandor blogokat, oszd meg facebookon is!

A blog szerkesztője:

 
Falusi Tamás a beépített szekrények igazi specialistája. Rendszeres látogatója és előadója a hazai szakmai konferenciáknak és kiállításoknak. Elkötelezetten kutatja a legjobb megoldásokat és figyeli az aktuális trendeket. Számos lakberendezővel tart napi kapcsolatot és ad szakmai tanácsot, hogy a legjobb beépített szekrény kerüljön az otthonodba.

Innovatív megoldások

Tűélesen kidolgozott részletek már a tervezés pillanatában