Oldal kiválasztása

Mi alapján döntsük el, hogy a szekrénynek legyen e hátfala?

 

Három fontos szempont van, amit feltétlenül meg kell vizsgálunk:

  • Milyen szekrényről van szó? Önállóan álló, vagy beépített szekrény?
  • Funkció.
  • Design.

1. Milyen szekrényről van szó?

A hátfal lényeges tulajdonsága, hogy a szekrény korpuszát ( testét ) merevíti, megtámasztja, erősíti és stabillá teszi. Ezek a tulajdonságok akkor jönnek jól, ha önállóan álló szekrényről beszélünk, amit nem lehet falhoz rögzíteni. Az önállóan álló szekrényeknek szinte minden esetben van hátfala!

Amennyiben beépített szekrényről beszélünk, a szekrény egy, vagy mindkét oldala a meglévő falhoz illeszkedik. Ez esetben a szekrény nem tud jobbra-balra elmozdulni, ezért a hátfal el is vesztette a merevítő, stabilizáló jellegét. Elmondhatjuk, hogy a beépített szekrények esetében alapvetően nem szoktunk hátfalat javasolni.

Milyen előnyei vannak ha nincs hátfal?

  • Az épített fal „ lélegezhet”.
  • Nem jár plusz költséggel.
  • Nem veszítünk helyet a szekrény mélységénél.
  • Hátfal nélküli szekrény
  • Hátfal nélküli szekrény


Hátfal nélküli beépített szekrény

2. Funkció

Az előző pontban már beszéltünk a stabilitásról. Egy másik lényeges kérdés, hogy a szoba falazata milyen állapotban van. Tapétázott? Festett? Milyen festék van a falon? Ha a ruha hozzáér, akkor nyomot hagy rajta? Amennyiben a meglévő fal nem megbízható, akkor hiába nincs rá szükség statikailag, a hibák elfedése miatt mégis érdemes hátfalat kérni.

A szekrényeknél a cipőtárolós résznél szinte kötelező a hátfal alkalmazása, hiszen a szekrénybe berakott cipők összekoszolnák a szekrény belsejét.

Milyen anyagokból készülhet a hátfal?

  • Hdf lemez: Ez 3mm vastag, általában fehér színű, vagy az alkalmazott bútorlap színével megegyező mintázatú. Előnye, hogy kedvező ár/érték arányú, hajlítható és kevés helyet visz el a szekrény mélységi méretéből.. Hátránya, hogy mivel nem elég vastag és hajlik, ezért a falban meglévő egyenetlenségeket, kisebb-nagyobb építési hibákat a lemez leköveti, tehát a falon lévő nagyobb dudor a szekrény hátfalában is megjelenhet.
  • 10mm vastag bútorlap: Előnye, hogy a vastagsága miatt elég szilárd lesz a szerkezeti hibák leküzdéséhez, valamint ehhez a vastagságú anyaghoz már csavarozással rögzíteni lehet polcokat is.. Hátránya, hogy több helyet veszítünk a mélységnél, illetve nem áll rendelkezésre az összes szín a bútorlapok közül.
  • 18mm vastag bútorlap: Előnye a tökéletes stabilitás. Hátránya, hogy még több helyet veszítünk, illetve vélhetően ez lesz a legmagasabb ár/érték arányú választás.

Beépített szekrény hátfallal

3. Design.

Ha a szekrénynek nincsenek ajtajai, akkor a hátfal egy része is látszani fog. Ez esetben gondolkodhatsz úgy is, hogy szándékosan megmutatod, kiemeld a hátfalat, lényegében dekorációs funkciója lesz. Lehet más színnel, vagy más anyaggal is a hátfalat beépíteni. Előfordulnak papír-vagy szövettapétázott, üveggel-vagy tükörrel borított hátfalak is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a különböző szempontok figyelembevételével érdemes már a tervezéskor számolni a hátfalak jelenlétével.