Mikor javasoljuk a ruhaliftet?

Falusi Tamás , 2017-02-20A beépített szekrény belsejének tervezésekor mindig abból indulunk ki, hogy milyen ruhákat szeretnénk elhelyezni, illetve hogy a ruhákat a lehető leghatékonyabban tároljuk a szekrényben.
A szekrény magassági mérete a szoba belmagasságától függ és ehhez igazodva létre tudunk hozni akár teljes magasságú Komandor szekrényt is. Ha két akasztórudat tervezünk egymás fölé, akkor körülbelül 200-210cm magasságba kerül a felső rúd. Ennél magasabbra már nem nagyon tudunk nyújtózkodni. Ekkor érdemes a ruhaliftet elővenni.
 

Mi is a ruhalift?

A ruhalift egy olyan kiegészítő elem, amely megkönnyíti a magasban lévő ruhák leemelését. Általában a 210cm-nél magasabban lévő ruhák esetében javasoljuk.  A két szélen lévő „ tappancs” segítségével van rögzítve a szekrény két válaszfalához. A szélső lenyúló karok ehhez a két tappancshoz vannak erősítve egy-egy erős rugóval. Amikor a középső lehúzókar segítségével lefelé mozgatjuk a szerkezetet, ezeket a rugók feszülnek meg. Amikor a ruhalift teljesen lent van, el lehet engedni a középső kart és kényelmesen fel lehet pakolni a ruhafogasokat. A középső kar felfelé tolásával a rugók akcióba lépnek és segítenek a terhet felemelni.
 

ruhalift nyugalmi állapotban                  ruhalift szélső tappancs

 

Mire kell figyelni a ruhalift tervezésekor?

  • Legyen elég hely a szerkezet előtti térben, hiszen a ruhaliftet kiemeljük a szekrény belsejéből. Úgy számoljatok, hogy a szekrény előtt legalább maradjon 50-60cm hely.
  • A ruhalift a mozgása során a lógatott ruhákat lefelé mozdítja el. Tehát vedd figyelembe, hogy mennyit nyúlik le a ruha. Én azt javaslom, hogy a ruha hosszához adj hozzá 30cm-t és a következő polcot, akasztórudat vagy bármi más elemet csak ez alá tervezd be. Így elkerülheted, hogy a ruhalift használata során a lefelé mozgó ruhák „besöpörjenek” az alatta lévő polcon lévő ruhákba.
  • A ruhalift a két szélső tappancs és a középen lévő csatlakozó lehúzó kar miatt a teljes szélességi méretből elveszít 18-20cm-t. Tehát érdemes előrekalkulálni, hogy a szekrény belsejét hogyan tervezed meg, mennyi akasztós ruhád van és ezeket hogyan lehet esetleg másképpen tárolni. A ruhaliftet ideális esetben 90-110cm szélességi méretben javasoljuk.
  • Ha tolóajtós szekrénybe tervezed a ruhaliftet, ügyelj a tolóajtók átfedési méretére, nehogy a tolóajtókba beleakadjon a lehajló ruhalift!
  • Mennyibe kerül? A ruhalift fajtájától ( erősségétől ) függően 15ezer-27ezer forintba kerül.

+ Tipp: Mivel lehet kiváltani?

Fix akasztórúd + teleszkópos vállfaleemelő. A teleszkópos vállfaleemelő kicsit nehézkes jószág, de pénztárcabarát lehetőséget villant! ( van két kép a teleszkópos vállfaleemelőről )
ruhalift használat közben                 teleszkópos válfaemelő
 
Összefoglalva elmondhatjuk tehát, hogy egy jól megválasztott, előre tervezett szekrénybelsőbe a ruhalift igenis megállja a helyét. Az elsőre magasnak tűnő ára nemhogy évek alatt, de ennél sokkal hamarabb megtérül a kényelmi funkció miatt. Ugyanakkor feleslegesen ne tervezzetek be több ruhaliftet a kelleténél!
 
Ha érdekesnek találod a blog tartalmát, oszd meg ismerőseiddel is!

A blog szerkesztője:

 
Falusi Tamás a beépített szekrények igazi specialistája. Rendszeres látogatója és előadója a hazai szakmai konferenciáknak és kiállításoknak. Elkötelezetten kutatja a legjobb megoldásokat és figyeli az aktuális trendeket. Számos lakberendezővel tart napi kapcsolatot és ad szakmai tanácsot, hogy a legjobb beépített szekrény kerüljön az otthonodba.

Innovatív megoldások

Tűélesen kidolgozott részletek már a tervezés pillanatában