Oldal kiválasztása

Drágább az egyedi tolóajtós beépített szekrény, mint a készen kapható?

 

És ha igen, miért nem?

Ezt az alcímet adtam ennek a blognak és hamarosan megértitek, hogy miért. Adhattam volna a tömeggyártás kontra egyedi bútor gyártás címet is, mert alapvetően innen kell néznünk a folyamatot.
Ha csak az árcédulát nézzük, akkor valóban drágább lesz. Ez kétségtelen. Nézzük meg, miért. Felsorolok néhányat a teljesség igénye nélkül azokból a befolyásoló tényezőkből, amik az árcédulán látható számot mozgatják.

Tervezés

A készen kapható szekrény mérete, színe, anyaga és minden más moduláris eleme készen van, össze van állítva, nem ( vagy csak kismértékben ) variálható és komponálható. A kész szekrény tervezése katalógusból kiválasztással történik, megpróbálod a boltban vásárolható, adott méretű szekrényt a lakásod paramétereihez igazítani. Tehát nem a szekrényt alakítod a szobához, hanem a szobát a szekrényhez. Természetesen ezzel sincs semmi baj, így is szép enteriöröket lehet kialakítani. A hibázási lehetőségek is le vannak redukálva, ha mégis elmértél valamit, akkor visszaviszed a bútort és kicseréled. Ebben a folyamatban nincs szükséged szakember segítségére, tehát értelemszerűen nem kell költened szakember tervezésére.

Ezzel szemben az egyedi beépített szekrénynél a szoba méretei és műszaki kialakítása alapján lehet elkészíteni a pontosan odapasszoló bútort. Ahhoz, hogy minden tökéletesen illeszkedjen, érdemes a kezdeti magántervezések után szakemberhez fordulni, akinek több évtizedes tapasztalata van és rutinszerűen halad végig a problémás pontokon, odafigyel arra is, hogy ezek a problémás tervezési pontok egymásra épüljenek és minden tökéletes legyen. A tervezések során ötleteket kapsz, a rendelkezésre álló honlapról csemegézhetsz és a mintaterem segítségével élőben is láthatod az egyes színeket, anyagokat.

A legtöbb esetben a tervezéskor látványterv is készül, ami sok esetben egyben árajánlatként is funkcionál. Tehát már a tervezésnél több fontos funkciót segít összekötni az ebben jártas szakember! Természetesen ennek a segítségnek díjazása van. A tervezéshez munkaerőt és irodát kell fenntartani, ezek munkadíja, rezsidíja és egyéb kiadásai a gyártó céget terhelik. Ez plusz költséggel fog járni, tehát ennél a pontnál egyértelműen drágább lesz az egyedi beépített szekrény.

Helyszíni felmérés, pontosítás és módosítási lehetőség

A készen kapható szekrény esetében nem kell szakembert hívnod. Leméred, kiszámolod hogy mi hová fér el, lerajzolod magadnak és kész. Tulajdonképpen ebben az esetben ez a folyamat egybevág a tervezéssel, tehát nem jelent plusz időt, energiát.

Az egyedi beépített szekrény esetében általában a cégek csak helyszíni felméréssel vállalják a gyártást. Miért? Nagyon egyszerű: az elkészült szekrény pontosságáért csak úgy lehet teljes körű felelősséget vállalni, ha a gyártási méreteket egy szakember adja meg. Tehát ennél a pontnál a kulcsszó egyértelműen a felelősség és az ezzel együtt járó garancia. Az egyedi bútorok helyszíni felmérésekor egy vagy két szakember érkezik a helyszínre, ahol a kívánt bútor szakmai nehézségétől függően fél órától akár 2-3 órán keresztül is mérik meg a helyszín méreteit.

Gondolj csak bele, hogy például egy tetőteres részt, vagy egy lépcső alatti részt milyen nagy gonddal kell lemérni ahhoz, hogy milliméter pontosan legyen később beszerelve a bútor! Minden kis apróságnak jelentősége van, oda kell figyelni a padlófűtésre, a nyílóajtók mozgására, a világítás elhelyezkedésére, arra hogy a falak mennyire állnak függőlegesen és a padló vagy a mennyezet mennyire áll vízszintesen. Mekkora eltérés van az egyik oldalfal mélysége és a másik oldalfal mélysége között, lehet-e fúrni és rögzíteni ezekhez a falakhoz? Pontosítják a terveket a meglévő ismeretek alapján, közben neked lehetőséged van az általuk hozott színmintákat még egyszer pontosítani és ha kell, akkor módosítani.

Ha kérdésed van, akkor a felmérés közben egyeztetni tudsz a szakemberekkel és adott esetben rugalmasan változtatható a tervezés műszaki része is. Sokszor előfordul, hogy a helyszín eleve annyira bonyolult, hogy egy laikus nem is tudja elmondani a tervezéskor hogy mit szeretne, ezért nem készül terv, hanem felméréskor a helyszínt látva készítik el a tervet a felmérő szakemberek. Mindez idő- és energiabefektetés a gyártó cég részéről, ami természetesen plusz kiadással jár. Vagyis ennél a pontnál is egyértelműen drágább lesz az egyedi beépített szekrény.

Gyártás

A készen kapható szekrény sorozatgyártással készül. Mit jelent ez? Az adott bútordarabból vállalatcsoporttól és szériától függően előre legyártanak több tízezer vagy akár egymillió darabot is. A sorozatgyártás minden szakágban – legyen szó autó, vagy cipőgyártásról – azért alakult ki, hogy a költségeket csökkentsék. A gyártási folyamatok gépi vezérléssel, robotizált iparcsarnokokban zajlanak. Egy bútorsorozat legyártásához elegendő egyszer beállítani a gépeket és azok onnantól ontják magukból az alkatrészeket, hiszen minden bútor ugyanolyan méretű és kialakítású. A sorozatgyártás munkafolyamatait is ellenőrizni kell, ehhez azonban elegendő néhány ember is. A gépesítés költsége nagyjából két részre bontható: van egy nagyarányú befektetés az új géppark megvásárlásakor és van egy elenyészően kis mértékű amortizációs, ellenőrzési költség. A sorozatgyártásban tehát olcsón, sok ugyanolyan kialakítású bútort lehet előállítani.

Az egyedi beépített szekrény esetében pont az egyedi kialakítás miatt szinte minden alkatrésznek más mérete van. A szekrény belsejében a polcok szélessége más-más lehet, ugyanígy az egyik belső válaszfal érhet a mennyezetig, míg a másik két válaszfal csak 210cm-ig. Egy egyedi méretezésű szekrénynél lehet akár 4-5 különböző magasságú, szélességű fiók is. Ezeket a különböző méretezésű alkatrészeket mind-mind külön gépbeállításokkal lehet legyártani. Hozzávetőlegesen egy egyedi bútort körülbelül 20-szor több idő alatt lehet legyártani. Vagyis amíg a sorozatgyártó szalagon egy óra alatt elkészül a fix standard méretű bútor, addig az egyedi bútort két ember 8-9 óra alatt készíti el. Ennek nyilván üzemóra, rezsi órabér, stb kiadásai lesznek. Vagyis ennél a pontnál is egyértelműen drágább lesz az egyedi beépített szekrény.

Szállítás és beépítés

A készen kapható szekrényt vagy a gyártó cég szállítja ki, vagy te magad teszed fel egy utánfutóra. Ha a bejárati ajtónál van a csomag, akkor jön az izgulás, hogy befér-e az ajtón, fel lehet-e vinni a lépcsőfordulóban, lejön-e közben a festék a falról a cipekedés közben? Ha jól tervezted meg a méreteket, akkor nem lesz semmi baj.

Az egyedi beépített szekrény rendszerint lapra szerelten érkezik a helyszínre. A szállítást a gyártó cég végzi, az ő szakembereik viszik fel a liftben, a lépcsőn az összes alkatrészt. Felméréskor már belekalkulálták a lépcsőfordulókat, bejárati ajtók nyílásszögét, minden olyan apróságot, ami befolyásolhatná a sérülésmentes szállítást. Ha minden alkatrész a lakásban van, akkor jön az összeállítás. Legtöbbször a bútor a falakhoz -és/vagy a mennyezethez, padlóhoz van rögzítve, ezért falat kell fúrni figyelembe véve a felméréskor tapasztalt lehetőségeket. A bútorváz összeállítása után következnek a frontok felhelyezései, minden alkatrész kipróbálása és a végső pontosítások. A munka végeztével egy általános takarítás, porszívózás és rendrakás végén történik a számlák, papírok, műszaki dokumentumok átadása-átvétele. Ennél a folyamatnál szintén jelentősen több időt töltenek a szakemberek a lakásban, egy kész bútor beállítása általában 1-2 óra alatt megtörténik, míg egy egyedi méretezésű bútor akár 6-8 órás szerelési időt is igényel két szerelő szakembernek. Tehát ennél a pontnál is egyértelműen drágább lesz az egyedi beépített szekrény a készen kaphatóhoz képest.

Ha most visszaolvasom az eddigieket, akkor kiderül, hogy az egyedi bútornál minden folyamat tovább tart, nagyobb odafigyelést igényel, a pontos és precíz kivitelezéshez megannyi előmunkára van szükség, amelyeket mind össze is kell koordinálni egymással időben és térben. Tehát ha a sarokszámot nézzük, akkor a közben rárakódott plusz terhek miatt valóban lényegesen drágább lesz egy egyedi bútor. Mennyivel? Több tényező és változó függvényében azt tapasztalhatjuk, hogy az egyedi bútor mintegy 30-50 százalékkal is magasabb kezdő árkategóriába sorolható. Ezen felül ha különleges, a forgalomban nem általános anyagokkal dolgozunk, akkor ez az érték még magasabbra kúszhat.

Ez bizony nem kevés, de akkor mégis miért kérnek az Ügyfelek egyedi bútorokat?
A választ mindenki másképp fogalmazza meg. Van, akinek az a lényeg, hogy az ő bútorából csak az az egy létezik a világon. Van, akinél a lakás méretei a befolyásoló tényezők. Van, akinek a belső elrendezés hatékonyságának növelése a cél. Van, aki az egész folyamat irányítását és ellenőrzését szakember kezébe helyezi, mert ettől érzi biztonságban magát.

Szerintem a kulcsszó az ár/érték arány. Mind az előre legyártott, fix méretű bútor, mind pedig az egyedi méretezésű-és design kialakítású bútor megállja a helyét a lakásban. Mindig a rendelkezésre álló lehetőségeket kell mérlegelni és ezeknek megfelelően választani a két lehetőség közül.

Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.