Oldal kiválasztása

Mekkora az ideális polctávolság és polcmélység a szekrényekben?

Az ideális polctávolság meghatározása a szekrényeknél.

A Komandor szekrények tervezése során szinte mindig felvetődik, hogy mekkora helyre van szükség a hajtogatott ruhák számára és ehhez mekkora polctávolságokkal érdemes dolgozni.

Most néhány példán keresztül azt mutatjuk meg, hogy a Komandor mit javasol nektek.

Optimális polctávolság cipőknek a szekrénybenOptimális polctávolság cipőknek

A lapos talpú cipőket, papucsokat lehet közvetlenül a padlóburkolatra is elhelyezni nem kötelező a szekrénynek alsó lapot készíteni. Ez esetben a cipőknek érdemes 5-8cm magasságot hagyni és a cipők fölött akasztórúdon lógatott ruhákat tárolni.

Fontos! Ha az alsó sor cipő a padlóra kerül, érdemes figyelembe venni a szekrény mélységét is, hiszen ha 55-60cm mély a szekrény, akkor a hátul lévő cipőket már nehezebb elérni. Főleg ha közvetlenül egy újabb polc kerül a cipők fölé.

Kihúzható polcos cipőtároló a szekrénybenKihúzható polc

Ez esetben lehet a kihúzható polcokkal operálni. A kihúzható polcoknak nincs oldalfaluk, csak egy kis magasságú elő-és hátlapjuk. A kihúzható polc nagyban megkönnyíti a cipős rész használatát. Ha magassarkú női cipőknek, vagy férfi boka feletti bakancsoknak tervezünk helyet, akkor érdemes 15-18cm magasságot számolni. Lehetőség van cipőrácsra is elhelyezni a cipőket, azonban a cipőrácsot általában nem javaslom nektek. Miért?

Kihúzható cipőrács a szekrénybenCipőrács

A cipőrács nagyon jól néz ki, ez vitathatatlan. Ugyanakkor ha nincs makulátlan tisztára suvickolva a cipőd talpa, akkor szépen lepotyog a cipőn lévő szennyeződés az alatta lévő cipőkbe. Azt mondanom sem kell, hogy rövid idő alatt milyen érdekes illatok alakulnak ki egy ilyen bepiszkolódott bőrcipőben…..

Másrészt a magassarkú cipőknek sem lesz ideális, mert a sarok beleakad, megsérül, eltörhet a rácsok között. Joggal kérdezed, hogy akkor mit javaslok? Én a fixpolcokat és a kihúzható polcokat szoktam javasolni, használhatóságuk, ár/érték arányuk messze előnyösebb megoldást biztosít, mint a cipőrács. Térjünk vissza a ruhákhoz és haladjunk a szekrényben felfelé.

Optimális polctávolság hajtogatott ruháknak

Az összehajtogatott ruháknak érdemes 27-35cm közötti polctávolságot kihagyni. Miért pont ennyit, hasra ütésre veszem ezeket a számokat? NEM! A túl kicsi polctávolságnak két alapvető hátránya, hogy egyrészt kevés ruhát tudsz a polcok közötti térbe betenni, másrészt mivel sok a polcod, az egész szekrény is magasabb árat fog a végén képviselni.

A túl nagy polctávolságnak az a hibája, hogy a sok egymásra pakolt összehajtogatott ruha a saját súlyánál fogva összegyűri a ruhák alsó 1/3-át. Tehát lényegében szépen kivasalod, precízen összehajtogatod, majd leterheled a ruhákkal az egészet. Tehát maradjunk meg a fent említett 27-35cm közötti polctávolságnál.


Optimális polctávolság törölközőknek

A szekrény felső részébe lehet a törölközőket, ágyneműket elhelyezni. Ezeknek a szöveteknek nem árt, ha egy kicsit nehezebb teher kerül rájuk. Ezért nyugodtan tervezhettek 50cm, vagy annál is nagyobb polctávolságokat.

Az eddig megadott polctávolsági méretek természetesen nincsenek kőbe vésve, néhány cm-el el lehet térni ezektől, de túlságosan nem érdemes ennél eltérőbb méreteket használni.

Az ideális szekrény mélység meghatározása.

Mi alapján válaszd meg a mélységi méretet?

  1. Lakás méretei és adottságai.
  2. Milyen ruhákat szeretnél tárolni?
  3. Milyen stílust szeretnél látni?

1. Lakás méretei és adottságai?

A lakás méretei adottak, a méreteket megnövelni nem tudjátok, esetleg egy falazással lecsökkenteni. Amire érdemes figyelni, hogy melyik szobába milyen nagyságú szekrény kerül majd. Figyelembe kell venned a nyílászárókat, merre nyílik a bejárati ajtó, hol van az ablak, vagy hol a radiátor. Érdemes átgondolni, hogy a többi bútor, pl az ágy hová fog kerülni majd.

Ha van egy méretezett alaprajzod, akkor abba már be tudod rajzolni a tervezett bútorokat. A bútorok között legyen annyi hely, hogy kényelmesen lehessen mozogni. Figyelj arra, hogy hol vannak a villanykapcsolók és konnektorok, mert ezekre feltétlenül szükséged lesz.

2.Milyen ruhákat szeretnél tárolni a szekrényben?

Hajtogatós ruhák esetében a pólók, pulóverek esetében egy összehajtogatott női ruha kb 28cm, a férfi ruha kb 35cm mély helyet igényel. A szoknyák, nadrágok kb 40cm mély helyet igényelnek. A fiókokban, kosarakban tárolt alsóneműk 40-60cm helyet igényelnek. Az összehajtogatott törölközők, ágyneműk kb 45-60cm helyet igényelnek.

  • Akasztós ruhák esetében a női blúz, blézer 45-55 cm, a férfi ing 50-60cm, a zakó 55-60cm. A vastagabb anyagú télikabátok, vagy a válltöméses zakók minimum 60cm mély helyet igényelnek.

  • Női cipők 20-30cm, férfi cipők 25-35cm mélységet kívánnak.
  • Kiegészítő tárgyak, könyvek: Itt a méretezés elég nagy skálán mozog, mindig az adott tárgy méretéhez kell igazítani a mélységet, némi ráhagyással a kényelmes elrendezés és pakolás érdekében!

3. Milyen lesz a szekrény stílusa stílus?

Nyílóajtós változat: Ez esetben kivetőpántok segítségével nyílik ki az ajtó. Az ajtó általában 1,8cm vastag bútorlapból készül, ehhez a pántolás-és a csukódás miatt még kb 1,5 cm-t lehet hozzáadni. Lényegében kb 2,5 cm a nyílóajtó miatti plusz méret. A bútorlapok ez esetben nagyon sok -féle színben választhatók, mintatermeinkben rendelkezésre állnak a FALCO cég színmintái, amelyből válogatni lehet.

Tolóajtós verzió: Ez esetben sokkal több -féle anyaggal és színkombinációval tudunk dolgozni. Viszont a tolóajtók sínrendszere miatt nagyobb a méretszükséglet, mint az előző esetben. Tolóajtók esetében 10cm az a méret, amit még pluszban érdemes bekalkulálni.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a tervezést onnan közelítsétek meg, hogy lesz-e a szekrényben akasztós ruha. Ha igen, akkor 60cm mélységgel érdemes dolgozni. Ha nem lesz akasztós ruha, csak összehajtogatott ruhák, akkor 40cm induló mélységgel érdemes dolgozni. Ezek a méretek a szekrény belső méretezései, ehhez még hozzá kell számolni a választott ajtórendszer mélységi méreteit.

A nyílóajtóknál kisebb a helyveszteség, viszont kevesebb a variációs lehetőség is. Tolóajtóknál a szerkezet miatt lényegesen nagyobb a plusz méret, viszont változatosabb lehet a stílus.

Fehér gardróbszekrény

Fehér gardróbszekrény

Fehér gardóbszekrény Rendkívül stílusos, esztétikus és funkcionális – ezek kétségtelenül fehér szekrények . A fehér szekrények időtlen bútorok, amelyek a változó trendek és divat ellenére továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek. Mi az oka a fehér szekrények...

Fekete gardróbszekrény

Fekete gardróbszekrény

Fekete gardóbszekrény Sok ember számára a fekete szekrény az exkluzivitás és az elegancia szinonimája. A modernista és loft belsőépítészeti megoldások szerelmesei szívesen választják. Néha azonban lehet egy olyan bútor, amely félelmeket és kétségeket ébreszt. És...

[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

"L alakú" szekrények a lakásba   Mit nevezünk „ L alakú „ szekrénynek? A szobának két, egymással általában derékszöget bezáró falára épített szekrény. ( Természetesen nem feltétel a derékszög. ) Miért érdemes ebben a kialakításban gondolkodni? Kedvező helykihasználás...