Oldal kiválasztása

Mekkora az ideális polctávolság és polcmélység a szekrényekben?

Az ideális polctávolság meghatározása a szekrényeknél.

A Komandor szekrények tervezése során szinte mindig felvetődik, hogy mekkora helyre van szükség a hajtogatott ruhák számára és ehhez mekkora polctávolságokkal érdemes dolgozni.

Most néhány példán keresztül azt mutatjuk meg, hogy a Komandor mit javasol nektek.

Optimális polctávolság cipőknek a szekrénybenOptimális polctávolság cipőknek

A lapos talpú cipőket, papucsokat lehet közvetlenül a padlóburkolatra is elhelyezni nem kötelező a szekrénynek alsó lapot készíteni. Ez esetben a cipőknek érdemes 5-8cm magasságot hagyni és a cipők fölött akasztórúdon lógatott ruhákat tárolni.

Fontos! Ha az alsó sor cipő a padlóra kerül, érdemes figyelembe venni a szekrény mélységét is, hiszen ha 55-60cm mély a szekrény, akkor a hátul lévő cipőket már nehezebb elérni. Főleg ha közvetlenül egy újabb polc kerül a cipők fölé.

Kihúzható polcos cipőtároló a szekrénybenKihúzható polc

Ez esetben lehet a kihúzható polcokkal operálni. A kihúzható polcoknak nincs oldalfaluk, csak egy kis magasságú elő-és hátlapjuk. A kihúzható polc nagyban megkönnyíti a cipős rész használatát. Ha magassarkú női cipőknek, vagy férfi boka feletti bakancsoknak tervezünk helyet, akkor érdemes 15-18cm magasságot számolni. Lehetőség van cipőrácsra is elhelyezni a cipőket, azonban a cipőrácsot általában nem javaslom nektek. Miért?

Kihúzható cipőrács a szekrénybenCipőrács

A cipőrács nagyon jól néz ki, ez vitathatatlan. Ugyanakkor ha nincs makulátlan tisztára suvickolva a cipőd talpa, akkor szépen lepotyog a cipőn lévő szennyeződés az alatta lévő cipőkbe. Azt mondanom sem kell, hogy rövid idő alatt milyen érdekes illatok alakulnak ki egy ilyen bepiszkolódott bőrcipőben…..

Másrészt a magassarkú cipőknek sem lesz ideális, mert a sarok beleakad, megsérül, eltörhet a rácsok között. Joggal kérdezed, hogy akkor mit javaslok? Én a fixpolcokat és a kihúzható polcokat szoktam javasolni, használhatóságuk, ár/érték arányuk messze előnyösebb megoldást biztosít, mint a cipőrács. Térjünk vissza a ruhákhoz és haladjunk a szekrényben felfelé.

Optimális polctávolság hajtogatott ruháknak

Az összehajtogatott ruháknak érdemes 27-35cm közötti polctávolságot kihagyni. Miért pont ennyit, hasra ütésre veszem ezeket a számokat? NEM! A túl kicsi polctávolságnak két alapvető hátránya, hogy egyrészt kevés ruhát tudsz a polcok közötti térbe betenni, másrészt mivel sok a polcod, az egész szekrény is magasabb árat fog a végén képviselni.

A túl nagy polctávolságnak az a hibája, hogy a sok egymásra pakolt összehajtogatott ruha a saját súlyánál fogva összegyűri a ruhák alsó 1/3-át. Tehát lényegében szépen kivasalod, precízen összehajtogatod, majd leterheled a ruhákkal az egészet. Tehát maradjunk meg a fent említett 27-35cm közötti polctávolságnál.


Optimális polctávolság törölközőknek

A szekrény felső részébe lehet a törölközőket, ágyneműket elhelyezni. Ezeknek a szöveteknek nem árt, ha egy kicsit nehezebb teher kerül rájuk. Ezért nyugodtan tervezhettek 50cm, vagy annál is nagyobb polctávolságokat.

Az eddig megadott polctávolsági méretek természetesen nincsenek kőbe vésve, néhány cm-el el lehet térni ezektől, de túlságosan nem érdemes ennél eltérőbb méreteket használni.

Az ideális szekrény mélység meghatározása.

Mi alapján válaszd meg a mélységi méretet?

  1. Lakás méretei és adottságai.
  2. Milyen ruhákat szeretnél tárolni?
  3. Milyen stílust szeretnél látni?

1. Lakás méretei és adottságai?

A lakás méretei adottak, a méreteket megnövelni nem tudjátok, esetleg egy falazással lecsökkenteni. Amire érdemes figyelni, hogy melyik szobába milyen nagyságú szekrény kerül majd. Figyelembe kell venned a nyílászárókat, merre nyílik a bejárati ajtó, hol van az ablak, vagy hol a radiátor. Érdemes átgondolni, hogy a többi bútor, pl az ágy hová fog kerülni majd.

Ha van egy méretezett alaprajzod, akkor abba már be tudod rajzolni a tervezett bútorokat. A bútorok között legyen annyi hely, hogy kényelmesen lehessen mozogni. Figyelj arra, hogy hol vannak a villanykapcsolók és konnektorok, mert ezekre feltétlenül szükséged lesz.

2.Milyen ruhákat szeretnél tárolni a szekrényben?

Hajtogatós ruhák esetében a pólók, pulóverek esetében egy összehajtogatott női ruha kb 28cm, a férfi ruha kb 35cm mély helyet igényel. A szoknyák, nadrágok kb 40cm mély helyet igényelnek. A fiókokban, kosarakban tárolt alsóneműk 40-60cm helyet igényelnek. Az összehajtogatott törölközők, ágyneműk kb 45-60cm helyet igényelnek.

  • Akasztós ruhák esetében a női blúz, blézer 45-55 cm, a férfi ing 50-60cm, a zakó 55-60cm. A vastagabb anyagú télikabátok, vagy a válltöméses zakók minimum 60cm mély helyet igényelnek.

  • Női cipők 20-30cm, férfi cipők 25-35cm mélységet kívánnak.
  • Kiegészítő tárgyak, könyvek: Itt a méretezés elég nagy skálán mozog, mindig az adott tárgy méretéhez kell igazítani a mélységet, némi ráhagyással a kényelmes elrendezés és pakolás érdekében!

3. Milyen lesz a szekrény stílusa stílus?

Nyílóajtós változat: Ez esetben kivetőpántok segítségével nyílik ki az ajtó. Az ajtó általában 1,8cm vastag bútorlapból készül, ehhez a pántolás-és a csukódás miatt még kb 1,5 cm-t lehet hozzáadni. Lényegében kb 2,5 cm a nyílóajtó miatti plusz méret. A bútorlapok ez esetben nagyon sok -féle színben választhatók, mintatermeinkben rendelkezésre állnak a FALCO cég színmintái, amelyből válogatni lehet.

Tolóajtós verzió: Ez esetben sokkal több -féle anyaggal és színkombinációval tudunk dolgozni. Viszont a tolóajtók sínrendszere miatt nagyobb a méretszükséglet, mint az előző esetben. Tolóajtók esetében 10cm az a méret, amit még pluszban érdemes bekalkulálni.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a tervezést onnan közelítsétek meg, hogy lesz-e a szekrényben akasztós ruha. Ha igen, akkor 60cm mélységgel érdemes dolgozni. Ha nem lesz akasztós ruha, csak összehajtogatott ruhák, akkor 40cm induló mélységgel érdemes dolgozni. Ezek a méretek a szekrény belső méretezései, ehhez még hozzá kell számolni a választott ajtórendszer mélységi méreteit.

A nyílóajtóknál kisebb a helyveszteség, viszont kevesebb a variációs lehetőség is. Tolóajtóknál a szerkezet miatt lényegesen nagyobb a plusz méret, viszont változatosabb lehet a stílus.

Skandináv stílusú modern lakás berendezése

Skandináv stílusú modern lakás berendezése

Skandináv stílusú modern lakás berendezése. 70 négyzetméter, amely egységesen, harmonikusan és kényelmesen van elrendezve. Ennek a lakásnak a beruházói olyan klimatikus, funkcionális belső tereket szerettek volna, amelyek levegőt adnak az utcai nyüzsgésből, és...

Modern stílusú mikro lakás. Kényelem kis helyen.

Modern stílusú mikro lakás. Kényelem kis helyen.

Modern stílusú mikro lakás és mikroapartman. Kényelem kis helyen. Kis tér, nyitott alaprajz, kényelem és komfort - egy modern stílusú mikro lakás egy nagyváros egyik bérházában. Egy kis lakás, amely lenyűgöz stílusával, átgondolt szervezésével és nyugodt színeivel...

[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

"L alakú" szekrények a lakásba   Mit nevezünk „ L alakú „ szekrénynek? A szobának két, egymással általában derékszöget bezáró falára épített szekrény. ( Természetesen nem feltétel a derékszög. ) Miért érdemes ebben a kialakításban gondolkodni? Kedvező helykihasználás...