Oldal kiválasztása

GYAKORI MŰSZAKI KÉRDÉSEK A KOMANDOR SZEKRÉNYEKKEL KAPCSOLATBAN

Legfontosabb műszaki kérdések a beépített szekrényekkel és egyedi bútorokkal kapcsolatban.

Mekkora a tolóajtó helyigénye? Miért ennyi?
A tolóajtók vastagsága 3-4 cm közötti, ezért hogy akadálytalanul lehessen mozgatni őket egymás mögött, 10 cm mélységű, úgynevezett dupla csatornában vannak elhelyezve. Ha tolóajtós szekrényt szeretnénk, mindig bele kell kalkulálni ezt a fix méretet. Viszont ha úgy készül a beépített szekrény, hogy nincs minden része befedve ajtóval (mondjuk egy nappaliszekrény kombinációnál) akkor nem feltétlenül van szükség arra, hogy a tolóajtókat egymás mögött mozgassuk, így elegendő a szimpla csatorna is, melynek 5 cm a helyigénye. Figyelni kell, hogy a szimpla csatorna anyaga minden esetben alumínium, mely natúr alumínium, pezsgő, fekete és fehér színben szerezhető be, ami eltér az acél keretek színeitől. Ezt a tervezés során alaposan átbeszéljük az ügyféllel.
Miért nem kell hátlap, oldallap, alsó- és felső lap, ha faltól falig és padlótól mennyezetig tart a szekrény?
Amennyiben a beépített szekrény faltól-falig és padlótól mennyezetig épül, úgy a külső határoló elemeket tökéletesen helyettesítik a falak, a padló és a mennyezet. Helyet spórolunk (és pénzt) és lehetőséget adunk a fal szellőzésére, így biztosan nem fordulhat elő, hogy a fal a szekrény mögött bepenészesedik. Természetesen – ha az ügyfél ragaszkodik hozzá – elkészítjük a beépített szekrényt komplett szekrényként, ha attól tart hogy a faltól festékes lesz a ruha. De ilyen kérdés felmerülésekor azt szoktuk javasolni, hogy azon a felületen ahol a szekrény lesz majd, a fal legyen letapétázva, vagy mosható festékkel lefestve.
Minden belső kiegészítő készül egyedi méretben? Pl.: drótkosár, kihúzható nadrágtartó?
A polcok, kihúzható polcok, fiókok valamint az akasztórudak és még a ruhalift mérete is változtatható. Fix méretűek viszont a drótkosarakon kívül az olyan belső kiegészítők, melyek nem a saját gyártású termékeink. Ezekről a kiegészítőkről és azok méreteiről pontos tájékoztatást a bemutatótermeinkben tudunk adni.
Milyen vasalatokat használunk?
A tolóajtóknál használt keretek és görgők Lengyelországból érkeznek. A prémium minőségű görgőknek köszönhetően az ajtók mozgatása könnyű és rendkívül halk. Kétféle rendszerre van lehetőség a tolóajtók kivitelezésekor, acél és alumínium. Az acél keretek többféle színben kaphatók, van köztük sok fa hatású felület, melyekkel klasszikusabb stílusú tolóajtós szekrény is készíthető. Az alumínium keretekkel készített szekrény modernebb megjelenésű. A térelválasztó tolóajtóknál is alumínium keretet alkalmazunk, mivel az alumínium kereteknél a görgők rejtve vannak. A tolóajtórendszer készülhet záródást csillapító mechanizmussal, viszont ha az ügyfélnek erre van igénye, akkor azt fontos tisztázni a tervezéskor, mivel a légzárral szerelt ajtók magassága eltér a légzár nélküli ajtókétól.
Van-e lehetőség csillapított záródású ajtókra, fiókokra?
Természetesen van lehetőség arra, hogy a nyíló ajtók és a fiókok is tompítottan záródjanak.
Fával is dolgozunk?
Fával és furnérozott felületekkel nem dolgozunk, mivel sok esetben visszatérő ügyfeleknek készítünk újra bútort a már meglévő Komandor szekrénye mellé vagy azzal egy légtérben lévő helyiségbe, s emiatt fontos hogy ne legyen színeltérés. A valódi fa felületek színe folyamatosan változik, sötétedik. Felületkezelésre van szükség az ilyen anyagoknál, mivel natúr állapotban szálkásodik és akár vetemedik is, mivel porózus felületének köszönhetően magába szívja a levegő páratartalmát. A laminált bútorlapok viszont nem igényelnek semmilyen elő vagy utókezelést a felhasználáskor és a színük sem változik. A gyártóknak köszönhetően, napjainkban a tömör fához vagy furnérhoz megszólalásig hasonló felülettel lehet beszerezni laminált bútorlapokat.
Nyíló ajtós szekrényt is készítenek?
Ha a leendő szekrény szélessége 100 cm-nél kisebb, vagy a mélység nincs 60 cm, és mindenképp hagyományos akasztórúdon szeretnénk tárolni a vállfás ruháinkat, akkor nem érdemes tolóajtóval tervezni. Van lehetőség a tolóajtó keretével megegyező nyíló ajtó elkészítésére, vagy normál kivetőpántos nyíló ajtóval is készülhet a bútor.
Miért lehet külső korpusz nélkül is kérni a szekrényt? Mivel jobb ez?
Amennyiben a beépített szekrény egy falmélyedésbe kerül és a fal megfelelő szilárdságú, ez esetben a belső polcokat és akasztó rudakat a falhoz is tudjuk szilárdan rögzíteni. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a szekrény lényegesen kedvezőbb árkategóriába esik majd. Ezt a megoldást azonban csak abban az esetben javasoljuk, ha erős a fal és esztétikailag is alkalmas állapotban van a ruhák tárolásához.
Ha nincs külső korpusz, nem porolódnak be a ruhák?
A külső por-és más szennyeződésektől a szekrény belseje elzárt területnek számít, mivel teljes bútorlap oldalfal ugyan nem készül, de körben a falon egy lezáró lécet alkalmazunk, aminek mondjuk a tolóajtó ütközik ( ütközőléc ).
Mi a minimum/maximum mélység a tolóajtós szekrénynél?
Érdemes átgondolni, hogy milyen ruhákat, vagy tárgyakat szeretnénk a szekrényben tárolni és ebből kiindulva meghatározni a szekrény belső mélységét. Mire gondolok? Ha vállfás ruhákat tárolunk, akkor a vállfa + a ráakasztott ruha adja meg a méretet. ( Vedd figyelembe, hogy válltöméses férfizakók is vannak ). Ideális eset: 60 cm mélységbe kényelmesen elférnek a nagyobb méretű vállfás ruhák is! Ugyanakkor lehet kihúzható vállfatartóval is tervezni, ez esetben a kihúzható szerkezet mérete határozza meg a belsőt. Ez lehet 29 cm-től egészen 50cm-ig. Ha összehajtogatott ruhákat szeretnél tárolni a polcokon, akkor elegendő a 40 cm-es belső mélység is. Ugyanígy bármely ruhatípus lemérhető és ehhez igazítható a szekrény méretezése. Mindenképpen vedd figyelembe, hogy a belső mélységi mérethez még hozzáadódik a tolóajtó szerkezete, ez 10 cm lesz!
Mi a különbség az alu és az acél keret között? Melyik miért jobb?
Az acél keret többféle színben rendelhető, elsősorban a szekrények előtti ajtórendszerekhez javasoljuk. Az alumínium ajtókeret vastagabb és masszívabb. A görgőrendszer az ajtókeretbe van rögzítve, így egyik oldalról sem látható a görgő. Ezen tulajdonságainál fogva az alumínium kereteket elsősorban térelválasztó ajtókhoz javasoljuk.
Mi a maximum szélesség egy tolóajtónál?
Acél ajtónál 1000 mm, alumínium ajtónál 1200 mm.
Mik ezek a szőrök az ajtókon?
A tolóajtók oldalán rövid kefecsíkok láthatók. Szerepük az, hogy a tolóajtók eltolásakor csillapítsák az ütközést, illetve a külső szennyeződéseket is megszűrik. A tolóajtó belső részén található a hosszú kefecsík, ennek szerepe, hogy az elől lévő és a hátsó ajtók közötti rést fedi el, szintén azért hogy minél kevesebb szennyeződés kerüljön a szekrénybe.
Gyerekszobába ajánlott az üveg/ tükör ajtó? Nem törik be?
Az üvegek-és tükrök hátsó felére egy műanyag fóliát teszünk, ettől az üvegfelület lényegesen rugalmasabbá válik, ez által hajlékonyabb lesz – így jobban bírja a külső erőhatásokat. Tehát egy átlagosnak mondható külső erőhatástól – nekipattan a gumilabda, nekidől egy kisgyerek – nem kell tartani, az üveg nem fog eltörni. Amennyiben nagyobb erőhatás – kalapács – éri a felületet, akkor az üveg eltörik, de nem robban szét milliónyi üvegszilánkra, mert a biztonsági fólia egyben tartja. Készítettünk erről egy videót is korábban, abban részletesen bemutatjuk, hogy milyen erőhatásokat bír ki egy tükör.
A lakás belmagassága 3 m! Ezt a magasságot is be tudják teljesen ( padlótól a mennyezetig )építeni?
Igen! Ha tolóajtós szekrény készül, akkor figyelembe kell venni, hogy a tolóajtók maximális magassága 2750 mm. Ez esetben egy kiegészítő koronalécet javaslunk a mennyezet és a tolóajtó csatornája közé. Másik lehetőség, hogy kisebb méretű tolóajtó magassággal indulunk ( pl 2400 mm ) és az így fennmaradt 600 mm-es magasságot már jobban ki lehet használni egy önálló felső szekrény kialakításához. Ugyanígy járunk el akkor, ha nem tolóajtóval, hanem kivetőpántos nyílóajtókkal dolgozunk.
Lehet üveget/tükröt ragasztani a bútorlapos kivetőpántos nyílóajtóra?
Lehet, de ebben az esetben maximalizálnunk kell az ajtó méretét. Ez a választott anyagtól függően körülbelül 500 mm széles x 1500 mm magas lehet. A bútorlap és az üveg súlya miatt ez esetben plusz kivetőpántokat is szerelnünk kell.
Lehet osztani a Komandor nyílóajtót?
Nem lehet, a Komandor Nyílóajtók keretszerkezete és rögzítési megoldásai nem teszik lehetővé az osztóléc használatát!
Nyílóajtó szekrényt lehet külső korpusz nélkül kérni?
Nem lehet! A nyílóajtó kivetőpántjai a szekrény oldalfalaihoz kapcsolódnak, ezért mindenképpen szükséges korpusz!
Tudunk csak tolóajtó rendszert rendelni meglévő belső elé?
Ha a meglévő belső kialakítás erre lehetőséget enged, akkor igen. Mire gondolok, mi lehet a probléma? Ha például több fiók van egymás mellé szerelve közvetlenül, akkor a tolóajtók miatt nem működnének ezek a túlzsúfolt fiókok. Ugyanígy minden síkot váltó alkatrészre ( ruhalift, kosarak, fiókok, kihúzható nyakkendőtartó, stb… ) igaz ez. Tehát azt javasoljuk, hogy a már meglévő szekrénybelső elé csak akkor készítsünk tolóajtókat, ha még alaposabban megismertük a műszaki részleteket! TIPP: Hasznos lehet egy-egy jó fotó!
Milyen típusú fiókok vannak?
Vasalat szempontjából három különböző típust különböztetünk meg: Hagyományos, golyós és tandem fiókcsúszó. Ezen belül a hagyományos fiókcsúszó részleges kihúzású. A golyós -és a tandem fiókcsúszó pedig részleges és teljes kihúzású változatban kapható. Válaszható fékes vagy fék nélküli verzió is.
A térelválasztó ajtóknál lehet az alsó sínt direkt a padlóra rakni?
Igen! Sőt, kifejezetten ezt a megoldást javasoljuk! Térelválasztó ajtóknál sín alatti léc csak a legeslegritkább esetben készül. Leginkább arra kell ügyelni, hogy a padló vízszintes legyen!
Padló/mennyezet fűtéses lakásba lehet-e szekrényt szerelni? Mik a lehetőségek? Hogyan rögzítenek?
Tervezéskor, vagy a helyszín felmérésekor egyeztetünk a fűtési megoldásokról. Amennyiben padló-vagy mennyezet fűtés van a lakásban, úgy az alsó-felső rögzítések kizárólag nagy kötésszilárdságú ragasztóanyaggal történik, a csavarozást elkerüljük!
Gipszkarton falra lehet szerelni? Nem szükséges a külső korpusz?
Gipszkarton falazás esetében mindig a helyszíni felmérés dönti el, hogy lehet rögzíteni a gipszkartonhoz, vagy szükséges pluszban a külső korpusz is. A teherhordó szerkezeten kívül figyelembe kell venni azt is, hogy milyen bútorról van szó; pl hogy földön áll, vagy a falra van szerelve, stb…
Mi a maximum szélessége egy polcnak, hogy ne görbüljön el?
Függ a polc mélységi méretétől is, de alapvetően azt mondhatjuk, hogy egy 500 mm x 1000 mm-es polc biztonságosan terhelhető 15-20 kg-ig.
"L" alakú szekrény kialakításánál meg tudjuk-e tolóajtóval oldani?
Ha elegendő hely van a tolóajtók eltolásához, akkor igen! Tervezéskor ez rövid időn belül kiderül, több lehetőség is van a megfelelő kialakításra.

BEÉPÍTÉSI TIPPJEINK A TÖKÉLETES EGYEDI BÚTORHOZ

Dobd fel a a lakásod kiegészítőkkel és dizájn elemekkel

Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.