Oldal kiválasztása

Hogyan válaszd ki és mit érdemes tudni a szekrényed színvilágáról?

Természetes fa hatású bútorlapok a Komandor szekrényeknél

Tömör fából manapság már ritkán készítünk bútorokat, ennek oka elsősorban a környezettudatos gondolkodás és a magas költségvetési mutató. A tömör fát régóta helyettesítik a különböző fa utánzatú bútorlapok. A famintázat remekül illik a lakás szinte minden helyiségbe, előszeretettel tervezik a nappaliba, előszobába, hálóba, vagy akár a konyhába is.

Mutatok néhány képet, ahol a Komandor bútorok famintázatú bútorlapból készültek.

Ezen a képen egy hálószoba komplett bútorozása egy világos színű fahatású bútorlapból készült. Az ágy, a fali polc, a tolóajtók szekrény és a mellette lévő komód is ugyanazt a színt képviseli.

Ennél a hotelszobánál egy nyílóajtós szekrény és a kiegészítő bútorként a falra rögzített kabátakasztós előszobafal készült ugyanabból a középsötét színű fahatású bútorlapból. Ennél a megoldásnál a fal csokibarna színéhez illeszkedik a bútorok színe is.

A nappali szoba beépített szekrényének tolóajtóbetétei két anyagból állnak: diófa utánzatú bútorlapból és edzett, savmart üvegből. Ennél a szekrénynél a bútorlap száliránya vízszintesen lett beszerelve.

Gardróbszoba alumínium vázrendszerre szerelt fautánzatú bútorlap polcokkal. Itt a kiegészítő gurulós fiókos konténer is ugyanabból a színből készült, mint a polcok.

Ennél a hálószobánál két alapvető színnel dolgoztunk: a fehérrel és a szilvával. A szekrény esetében a fehér szín a domináns, a szilva csak kiegészítő díszként jelenik meg.

Láthatjuk tehát, hogy a fahatású bútorlapokat a legtöbb anyaggal össze lehet boronálni, vagy akár önmagában is megállja a helyét. Az aktuális trendek állandóan változnak, de elmondhatjuk, hogy a fa a maga természetközeli, megnyugtató módján örök divatban fog maradni.

Milyen színű bútorlapok vannak még?

A fa utánzat mellett egyre nagyobb teret hódítanak az UNI – színes és a fantázia színek, utánozva a természetes köveket, virág színeket, fémet vagy textilt.

Az UNI színek közül jellemzően a barna világos árnyalatai, különféle cappuccinok és krémszínek a legkeresettebbek, kombinálva a klasszikus fehér és törtfehér árnyalatokkal.

A bútorlapok felülete lehet matt, vagy fényes is. A fényesség kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy az adott bútor milyen célt szolgál majd. A fényes felületek kopásállósága ugyan nem rosszabb, ám az esetleges karcolások jobban fognak látszani egy fényes felületen.

<iframe width="1280" height="720" src="https://www.youtube.com/embed/5cRjwpjd0IU?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Hogyan érhetünk el a tolóajtó színének változtatásával különböző hangulatot úgy, hogy a lakás többi színéhez nem nyúlunk?

Sokszor előfordul, hogy egy új otthonba költözés során magatokkal viszitek a bútoraitok egy részét, ezzel megteremtve az új lakás alaphangulatát is. Ha már megvannak a fő bútorok, de a szekrény még hiányzik, érdemes figyelembe venni a rendelkezésre álló színeket és anyagokat és ezekhez igazítani a szekrényt is. A következő három tervezésünkben azt próbáljuk szemléltetni, hogy milyen megoldásokat javaslunk a szekrények anyag-és színválasztásakor.

A tolóajtók felülete osztott. Krém színű bútorlap látható az alsó-és a felső mezőben, a középső elválasztó csík pedig zöld bútorlapból készült.

Miért választottuk ezeket a színeket?
A szoba fala kellemes, világos bézs árnyalatú, ennek a tónusnak egy jelentősen világosabb, inkább a fehér színt megcélzó árnyalatát szeretnénk az ajtókban látni. Ezzel a megoldással a szekrény kiemelkedik a környezetéből, nagy méretei ellenére sem fogjuk a szekrényt súlyosnak érzékelni.

A zöld középső csík színe harmonizál a szobában megtalálható fotelek kárpitozásának színével. Fontosnak gondoltuk, hogy a szekrény tolóajtajaiban is megjelenjen egy olyan szín, ami a szobában már több bútordarabnál is látható. Ezzel megpróbáltuk bevonni a szekrényt is a térszervezésünkbe, lényegében nem különálló elemként jelenik meg a szekrény, hanem a szoba szerves részeként van jelen.

Érdemes megemlítenünk a tolóajtók keretválasztását is. Annak érdekében, hogy a falhoz leginkább passzoljon, arany színű ajtó kereteket választottunk. Ebben az esetben sem az ajtókeretek sem a bútorlapokat elválasztó osztólécek nem harsányak, finoman illeszkednek a rendelkezésre álló színekhez.
Ennél az első tervezésnél tehát egy letisztult, két alapszínből álló, nagyon modern megjelenésű szekrényt alkottunk.

A tolóajtók felülete ebben az esetben is osztott. Szilva színű bútorlap az alsó-és a felső mezőben, a középső elválasztó csík pedig fotófólia.

Miért választottuk ezeket a színeket?
Ennél a tervezésnél az elsőhöz képest épp ellenkezőleg gondolkodtunk az alapszínek tekintetében. A fal színével kontrasztos, sötétebb bútorlapot, egy szilva színt választottunk. A szilva szín választása azonban nem hasra ütés szerűen történt, hiszen itt is megpróbáltuk lekövetni a szobában már jelenlévő bútorok egyikét. Mint látható, a szilva már megjelent az asztal, a dohányzóasztal, valamint a szekrény mellett álló komód esetében is. Ez nagy segítség volt, ki is használtuk és egy – az előző tervezéshez képest sokkal melegebb hangulatú szekrényt terveztünk.

Azért, hogy oldjuk a sok sötét bútorlap színt, a tolóajtók középső osztásába egy bambuszt ábrázoló fotófóliát helyeztünk el. A fotófólia háttere egészen fekete és ez jól kiemeli a zöld színű bambusz, ami így szintén remekül passzol a kárpitozott bútorokhoz. A bambusz nem véletlenül van vízszintesen elhelyezve, ezzel a megoldással egy kicsit nyújtani tudtuk a szekrény szélességét.
Ennél a második tervezésnél tehát egy természetközeli, kontrasztokra törekvő, de mégis szín azonos szekrényt terveztünk.

A tolóajtók felülete továbbra is osztott. A középső osztásban meghagytuk az előző tervezésnél használt fotófóliát, azonban az alsó és a felső mező sötét bútorlapjait világos ardeni fenyő bútorlapra cseréltük le.

Miért választottuk ezeket a színeket?
Ennél a tervezésnél megpróbáltuk az első és a második tervezést összegyúrni. Alkalmaztuk mindazokat a technikákat, amelyekről korábban beszéltünk. Itt is törekedtünk a színharmóniához, használtuk a zöld színt, meghagytuk a tolóajtók kereténél az arany színt, és bevittünk egy új színt is, amely fautánzatú textúrája révén a bútorokhoz passzol, színe pedig a falhoz.
Ennél a harmadik tervezésnél tehát több kombinációval értünk el egy kellemes hangulatú szekrényt.

Nézd meg még egyszer az első tervezést és hasonlítsd össze a második, harmadik tervezéssel. Láthatod, hogy az elsőnél a középső osztás magassági mérete kicsi, illetve az ajtó közepéhez képest felfelé tolódott. Ezt azért készítettük így, hogy egy kicsit felfelé toljuk el az egész szekrény tömegét. A második, harmadik tervezésnél a középső osztás pont középen helyezkedik el, és az osztás magassága is a teljes magasság 1/3-a.
Tehát az osztások magassági méreteivel további hangulatokat tudtok tervezni.

A most bemutatott három tervnél csupán bútorlapokkal és fotófóliával dolgoztunk. Természetesen ennél sokkal több anyagot is felhasználhatunk a tervezések során, mint például a festett üvegek, tükrök, bőrök és más egyedi anyagok.

Hogyan tervezzük meg az előszobaszekrény belsejét?

Hogyan tervezzük meg az előszobaszekrény belsejét?

Hogyan tervezzük meg az előszobaszekrény belsejét? Mindenki, aki egy terem berendezését tervezi, azon tűnődik, hogyan tervezze meg a szekrény belsejét úgy, hogy az minden igényt kielégítsen, elrejthető dolgokat helyezzen el, és illeszkedjen a belsőépítészethez. Mint...