Oldal kiválasztása

Hálószobából megközelíthető gardróbszoba.

 

Mikor javasoljuk ezt a megoldást?

Ha a hálószobában nem akartok bútorokat látni, vagy csak kisebb méretű kiegészítő bútorokat, akkor az egyik szomszédos szobát ki lehet nevezni gardróbszobának. Ebben az esetben tehát a design teszi indokolttá a döntést.
Ha nagyon sok ruhátok van, és nem lenne értelme külön-külön szekrényeket készíteni.
Ha szeretitek a látványos megoldásokat.
Ha szeretitek a szép ruhákat, a kellemes megjelenést, a divatos ruhákat, cipőket és kiegészítőket és ezeket bátran közszemlére is teszitek. ( Figyelem! Csak rendmániásoknak ajánlott! Az összevissza beakasztgatott és egymásra dobált ruhák látványa nem túl szívderítő! )

Mikor van rá lehetőség?

Vegyétek figyelembe, hogy a gardróbszobába hogyan fogtok bejutni. Ha nem áll rendelkezésre bejárati ajtó, vagy az ajtó rossz helyen van és a belső részt nagyon leszűkíti az ajtó nyitása, akkor nem érdemes belefogni.
Vagy érdemes így is belefogni, csak nem nyílóajtóban kell gondolkodni, hanem tolóajtóban. Ebben az esetben a tolóajtónak szükséges lesz egy eltolási távolságot is belekalkulálni a fal valamelyik oldalán.
Figyeljetek az ablakok, radiátorok és más egyéb műszaki cikkek elhelyezkedésére. Vannak szerelvények, amiket még át lehet szerelni másik falra, de vannak olyan műszaki dolgok, amiknek már nem lehet megváltoztatni a helyét.
A két szoba leválasztásához megvan az épített fal, vagy pedig gipszkartonnal, téglával, bútorlappal, vagy akár tolóajtókkal kell majd gondoskodni a megfelelő leválasztásról.

Hogyan nézhet ki egy gardróbszoba alaprajza?

A három alapvető forma:

  • egyenes
  • „ L alakú „
  • „ U alakú „

Mit láthatunk a képen?

 

Hálószobából megközelíthető gardróbszoba

A háló és a gardrób ugyanazt a padlóburkolást kapta, vélhetően egyszerre burkolták a két szobát. Mivel ebben az esetben a két szoba közé nem húztak fel épített falat, így a Komandor rendszert alkalmazva térelválasztó tolóajtók készültek. A két szélső ajtó sötét tónusú bútorlapból, a két középső ajtó pedig edzett, savmart üvegből készült. Mind a négy ajtón látható 2-2 díszítő csík. A díszítő csíkok térnövelő hatásáról az előszobás poszt bútorlap választásánál már bővebben is értekeztünk. ( ide akár be lehetne tenni az előző blog linkjét, és akkor azt is megnézi, aki eddig nem tette. )

A tolóajtók alsó sínen gördülnek, ez a sín nem magasabb mint az általában használt burkolatváltó sínek. ( Magassága 5mm. )
Jól látható, hogy a két szoba esetében a mennyezetet gipszkartonnal eldobozolták, így a belmagasság kb 240cm-re csökkent. Ez meg is határozta a gardróbszoba belsejének kialakítását. Nem terveztünk ruhalifteket, hanem kb 210cm magasságban létrehoztunk egy pakolós polcot, ahová a hosszabb méretű dolgokat, dobozokat, váltás ágyneműt lehet tárolni. A szekrények belső alkatrészei megfelelnek egy átlagos kialakításnak, akasztós, polcos, fiókos elemek is bőven rendelkezésre állnak.
Ez a gardróbszoba egy „ U alakú „ beépítés, az oldalfalak által betakart két oldalsó részen szintén a mindennapi öltözködéshez szükséges belső kialakítás található.

Ennek a gardróbszobának bútorlapos hátfalazása van, erre azonban a műszaki funkció miatt nincs szükség. A szín azonos bútorlap választása ez esetben csak a design egységesítését szolgálja. Mivel a hátfalaknak nincs tartó funkciója, ezért a bútorlapot nyugodtan elhagyhatjuk. Helyette egy jól megválasztott festés, vagy még előnyösebb tapétázás is tökéletes megoldás és további design ötleteket adhat!
A belső kialakítást érdemes úgy tervezni, hogy a szoba elejére a sokszor használatban lévő ruhák kerüljenek, míg a télikabátoknak inkább a sarokban szorítsunk helyet, hiszen nyáron itt szépen rendben tárolhatóak, míg télen úgyis kikerülnek az előszobába.

+1 TIPP!
Ha van rá lehetőség, akkor egy bútorlapra ragasztott, vagy egy falra szerelt, vagy egy önállóan álló tükröt érdemes belekalkulálni a hely kialakításába. Nagyon hasznos és sok felesleges futkosástól fog megkímélni. Gyakran előfordul, hogy a gardróbszoba bár teljesen nyitott, mint a képen – ám a tükör miatt mégis kérnek egy 60cm széles tolóajtót, amit lényegében a bútor előtt, egyik faltól a másik falig lehet tologatni.

+ még 1 TIPP!
A kép csalóka lehet! Többször előfordult már, hogy akinek megmutattam ezt a képet az rálegyintett, mondván: áh, nekem nincs ekkora helyem a gardróbszoba kialakításához. Ne légy pesszimista! Egy 120cm x 120cm alapterületű, korábban spejzként funkcionáló szobácska már remek lehetőség egy minigardrób kialakításához!