Oldal kiválasztása

Hogyan lehet a szobát felfelé nagyobbítani?

 

Új lakás vásárlása esetén, vagy a meglévő ingatlan felújítása során gyakran cseréljük le a bútorokat, vagy variáljuk meg a színeket. A szoba falát azonban a legtöbb esetben nem tudjuk arrébb helyezni, mert vagy nincs rá lehetőség, vagy nem akarunk a kellemetlenségekkel együtt járó átépítéssel foglalkozni.
A nagyobb belmagasságú lakásoknál javasoljuk, hogy kezdjetek el a magassági bővítésekben gondolkodni.


Szobába épített dobogó

Hogyan lehet ezt kivitelezni?

  • Gondoljátok át, hogy mi a cél! Tanulósarok, dolgozószoba, hálófülke, konyha? Mit szeretnétek még a szobában látni?
  • Ha világos a cél, határozzátok meg a szükséges víz, villany, fűtés kiállásokat.
  • A felépítményt többféle anyagból is elkészíthetitek, attól függően, hogy mennyire masszív és mennyire látványos megoldást szeretnétek. A plusz magasításhoz használhattok téglát, raklapokat, vagy készíthettek fémvázat is. A felületét vakolhatjátok, festhetitek, gipszkartonnal, tapétával burkolhatjátok. Vagy használhattok bútorlap takarást is, összeegyeztetve a fal vagy a padló anyagával/színével.
  • Gondolkodjatok azon, hogy a dobogó belsejét hogyan tudjátok kihasználni! El lehet rejteni benne fiókokat, vagy egy magasabb emelvény esetében teljesen üresen is lehet hagyni a belsejét és akkor be tudtok bújni és be tudjátok vinni a bőröndöket, dobozokat.
  • Hogyan fogtok az emelvényre feljutni? Hány lépcsőfokból áll majd a lépcsősor? A lépcső egyenes, vagy „L alakú” is lehet, vagy esetleg ha indokolt a magasság, akkor csigalépcsőt is készíthettek. A lépcső készülhet fából, fémből, vagy beton/tégla építéssel.
  • Itt érkeztünk el a címben szereplő kérdéshez, nevezetesen hogy a lépcső mögötti térben előnyösebb a tolóajtók használata, hiszen itt a nyílóajtók kevésbé funkcionálnak majd.
  • A képen látható, hogy jelen esetben ugyanazokat az anyagokat és színeket használtuk a dobogó tolóajtajánál is, mint amit a falra szerelt szekrény esetében már használtunk.
  • Az ágy a szekrény alatt kapott helyet, ezért a fali szekrény esetében a tolóajtók szintén indokoltak. Az ágyon állva a hagyományos nyílóajtók kinyitott állapotában balesetveszélyesek lennének, a tolóajtóknál azonban biztos, hogy elkerülöd a fejed beverését.

Milyen anyagokat lehet a tolóajtóknál használni?

Az elképzelt stílushoz illeszkedően választhattok fautánzatú, vagy UNI színű bútorlapokat, festett üvegeket, vagy egyéb egyedi anyagokat is. Kérhettek osztott felületű tolóajtókat is, így még jobban lehet variálni a stílusjegyeket.