Oldal kiválasztása

Térelválasztó tolóajtó ötletek, tippek és megoldások.

Miért van szükség térelválasztó tolóajtókra, egyáltalán honnan jött az ötlet?

A térszervezésben fontos szerepet játszanak a térelválasztó falak. Ezek többnyire az épület tervezésekor egy kijelölt vonal mentén haladva, az adott tereket választják el egymástól fixen épített falazással. Anyaguk beton, tégla, vagy valamilyen könnyűszerkezetes falazóelem. Műszakilag az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy nem áthelyezhetők, sőt, sokszor nem is bonthatóak, mivel tartószerkezeti, statikai jelentőségük is van. Gondos előretervezéssel ezeket a falakat átjárhatóvá lehet tenni. Itt jönnek képbe a különböző belső nyílászárók, nyíló-vagy tolóajtók. Klasszikus tervezés esetén nyílóajtókkal találkozhatunk. Mégis miért jelentek meg a tolóajtók? Ennek két fontos oka volt, az egyik a műszaki tulajdonságuk, a másik pedig az esztétikai kialakításuk. Nézzük meg tehát ezt a két fejlődési pontot.

Műszaki tulajdonságok

Miben más műszakilag, mennyivel jobb és mennyivel rosszabb egy tolóajtó a nyílóajtóhoz képest?
A legfontosabb, szemmel látható műszaki különbség a nyitás módja. Míg a nyílóajtók egy pánt, vagy zsanér segítségével a térbe benyílva változtatják helyzetüket, addig a tolóajtók egy sínrendszer segítségével lineáris vonalban közlekednek. Egy előszoba esetében általában 90-110cm széles közlekedési szélesség van, ebbe nyílik bele a nyílóajtó, amely 75cm széles. Ezzel lényegében a tér nagy részét elveszítjük, amely kényelmetlenséget is okozhat. Ezzel szemben egy tolóajtó a térből nem vesz el helyet, mivel a fal síkja mellett fog mozogni. Ez tehát előny a tolóajtó javára.

Nézzük, miben rosszabb a tolóajtó a nyílóajtóhoz képest: ez nem más, mint a fogadó elemre, tokra történő rázáródás. A nyílóajtó a falcolásoknak és a tömítőgumiknak köszönhetően teljesen rázáródik a fogadó tokra, nincsenek légrések, ezáltal nem kerül egyik térből a másikba szennyeződés vagy illatanyag. Gondoljunk csak bele, hogy egy wc ajtó esetében praktikusabb teljesen rázáródó nyílóajtót terveznünk. Szerencsére kevés olyan helység van a lakásban, ahol ez ilyen típusú problémát jelent. A legtöbb helyre – mint például hálószoba, konyha, előszoba, vagy gardróbszoba – nem kell nyílóajtókat helyezni, ide tökéletesen jó megoldás a tolóajtó választása. Ezeknél a szobáknál ugyanis elegendő a tolóajtókra ragasztott kefecsíkok használata. Ezek a kefecsíkok a tolóajtók élein és hátsó lapjain találhatóak, szerepük az, hogy a porózus szennyeződéseket kiszűrjék. Tehát hangot és illatanyagot nem szűrnek, csak a port.

Méretezés: A nyílóajtók klasszikusan 75-90cm szélesek, magasságuk pedig 210cm. A tolóajtók méretezése ezzel szemben sokkal rugalmasabb, hiszen milliméter pontosan bármekkora lehet 45cm-től egészen 120cm szélességig. Magasságuk szintén variálható, maximálisan 275cm magasak lehetnek, itt is a milliméteres változó a lényeges információ. Tehát a tolóajtók méretezése sokkal több lehetőséget biztosít. Az előbb említett folyosó esetében például lehet úgy is 1méternél szélesebb tolóajtót választani, hogy a közlekedési útvonalat ez a választás egyáltalán nem befolyásolja.

Esztétikai tulajdonságok

Anyagok és textúrák: A tolóajtóknál nagyobb egybefüggő felületek és osztott frontok is megjelenhetnek. Már a korai térelválasztó tolóajtóknál is kísérleteztek a különböző anyagok kombinációjával. Így láthatunk bútorlapfestett üveg, bútorlap-bútorlap, festett üveg-festett üveg, tükör-festett üveg, stb kombinációkat. A tolóajtóknál a tolóajtó keretének függvényében szinte bármilyen kitöltő anyagot választhatunk, ami műszakilag és statikailag megfelelő. A klasszikus anyagok részletezését ebben a blogbejegyzésben nem is folytatom, inkább kiemelek egy extra változatot.

Gardróbszoba üveg térelválasztó tolóajtóval

Ez az extra lehetőség a manapság már egyre nagyobb teret hódító látható gardróbszoba és az ezt megvalósítani engedő és segítő teljes felületű üveg térelválasztó tolóajtó. A képen látható üveg egy nagyon finom bronz színezést kapott, így még jobban passzol a mögötte kialakított gardróbszoba hangulatához. Ebben az esetben a térelválasztó tolóajtó szerepe nem az eltakarás, hanem a „ mindent látni engedés”. Olyan felületet biztosít, ami határozottan elkülöníti a teret, ám mégis segít egybenyitni azt. Egyfajta összekötő kapocsként funkcionál.

A tolóajtó keretválasztása is példaértékű, hiszen egy nagyon elegáns, antracit színű Safir keret látható, ami harmonizál a gardróbszobába épített Orto rendszer színével és stílusával. Ennél a gardróbszobánál mindhárom ajtó eltolható, bár a napi használat során valószínűleg 90%-ban csak a középső ajtót használják. Ezeknél a nagyméretű, üvegtermékekből készülő frontfelületeknél csak edzett üveget szabad alkalmazni. Az edzett üveg felületi stabilitása sokszorosa a hagyományos üvegekének és ez balesetvédelmi szempontból megkerülhetetlen! Ezzel a transzparens üvegválasztással a belső gardróbszoba hangulata nagyon légies, nagy légtér érzetet és világos belső kompozíciót garantál.

Láthatjuk tehát, hogy mint már annyiszor, most is bebizonyosodott, hogy mind a nyílóajtó, mind a tolóajtó jó választás lehet. Az adott helység lehetőségeit, méreteit és a megrendelő igényeit kell szem előtt tartani és ennek megfelelően választani a két rendszer között.

 

 

Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.