Oldal kiválasztása

Tolóajtós szekrény. Mit érdemes tudni róla?

A tolóajtós szekrény az egyik legnépszerűbb elrendezési megoldás számos belső térben. Népszerűségét sok évvel ezelőtt nyerte el, amikor belépett a szokatlan és alulméretezett mélyedések által uralt lakótömbökbe. A szertelen belső terek ellenszerévé vált, és minden pénztárcának megfelelő megoldássá. Mit érdemes tudni a tolóajtós szekrényről? Hol működik a legjobban, és melyek a legnagyobb erősségei? Mi máris sietünk a válasszal.

Miért olyan népszerű a tolóajtós szekrény?

A Komandor márka úttörőnek számít, aki bevezette a tolóajtós szekrényt a piacra. Ezért sokan, amikor a tolóajtós szekrényre gondolnak, azonnal erre a márkára asszociálnak. Az elmúlt években a „komandor” szó a tolóajtós szekrény szinonimájává vált, mint a tornacipő a sportcipő szinonimájává. Mert ki ne hallott volna már ” Komandor típusú” gardróbszekrényről, amelybe szó szerint minden belefér?

Az ilyen típusú bútorok népszerűsége nem más, mint a nagy színpotenciál, a rugalmas konfiguráció, a belső térben való könnyű alkalmazkodás és a funkcionalitás. A tolóajtós szekrény egy olyan bútor, amely könnyen és kényelmesen használható, és mindenhol elfér.

Mi a különbség a toló és a nyílóajtós szekrény között?

Mindkét bútortípus a dolgok tárolására szolgál. Mindegyik szekrény különböző méretekkel, színekkel és hasonló belső berendezéssel rendelkezhet. Tehát miben különbözik mégis a tolóajtós szekrény a nyalóajtós szekrénytől, ha mindkettő ugyanazt a célt szolgálja?

Valójában első pillantásra a tolóajtós szekrény csak az ajtók tekintetében különbözik a másiktól. Ez a „csak” azonban zavaró lehet, mert az ajtónak itt nagy jelentősége van. Ráadásul a tolóajtós szekrény sokkal tágabb fogalom. A tolóajtós szekrényeknek több típusát különböztethetjük meg, amelyek mindegyikét más-más részletek, belső elrendezés vagy felépítés jellemzi, ami határozottan megkülönbözteti a nyílóajtós szekrénytől.

fehér egyedi beépített szekrény nappaliba
A tolóajtós szekrény ajtaja a leglátványosabb elem, amelynek köszönhetően a bútordarab könnyen illeszkedik a belső tér bármely stílusához.

A tolóajtós szekrény 5 legfontosabb előnye és amit tudnod kell róluk:

  • A tolóajtónak köszönhetően – unokatestvérével, a nyílóajtós szekrénnyel ellentétben – olyan szűk helyiségekben is működik, ahol egy klasszikus szekrény nem töltené be teljes mértékben a funkcióját. Ez a tolóajtók előnye, mivel a sín mentén, egy síkban mozogva nem igényelnek további helyet nyitáskor.
  • A tolóajtós szekrény közel állhat a szoba más tárgyaihoz anélkül, hogy az ajtó nyitásakor és zárásakor azokkal ütközne.
  • A tolóajtós szekrény előlapja számos különböző anyag- és színkombinációval rendelkezhet, aminek köszönhetően a tolóajtós szekrény könnyebben integrálható bármilyen belső elrendezésbe.
  • A tolóajtós szekrény ajtaja sokkal szélesebb lehet, mint a csuklós ajtó, ami lehetővé teszi a bútorok nagy részének könnyebb lefedését, ugyanakkor gyorsabb hozzáférést biztosít a belső tér nagyobb területéhez, ha csak az egyik szárnyat nyitjuk ki.
  • A tolóajtós szekrény a stabil frontoknak köszönhetően megakadályozza az ajtó automatikus kinyílását és a dolgok véletlen kiesését, még akkor is, ha azok túlságosan összezsúfolódnak a bútor belsejében.

A szekrény legfontosabb eleme – tolóajtók. Miből készülhetnek?

Amikor egy egyedi gyártású tolóajtós szekrényről beszélünk, azonnal egy olyan bútordarabot látunk, amelyben minden részlet személyre szabható. Ennek köszönhetően a tolóajtós szekrény számos más bútort helyettesíthet a szobában, és könnyen illeszkedik a belső építészetbe: szögben, az egész falon vagy egy sekély mélyedésbe. A gardróbszekrény leglátványosabb eleme azonban az ajtaja.

A fent említett előnyök mellett a tolóajtóknak is óriási szerepük van – olyan elem, amely befolyásolja a bútor esztétikáját, megfelelő karaktert és stílust adva neki. Összetételük, színeik, arányaik, kombinációik vagy anyagválasztásuk révén a tolószekrény a szoba fő szólistája lehet, vagy beleolvadhat a környezetbe és háttérbe szorulhat.

Az, hogy a tolóajtós szekrényajtó hogyan néz ki, csak a tulajdonosától függ. Valóban sokféle anyagot és sokféle színt használhat: laminált lapok, akril, furnér, különféle üvegek és tükrök. Ezen anyagok mindegyike kombinálható egy ajtón belül és bármilyen színben, amely megfelel a felhasználó stílusának és ízlésének. Számos lehetőség és opció van, és az ajtók készítése kreatív játékként kezelhető.

Az ötlet, hogy hogyan válasszuk el a nappalit a halltól. A tolóajtós szekrény a tökéletes elválasztó.

4 dolog, amit tudnia kell a tolóajtós szekrény kiválasztásakor

A tolóajtós szekrény néhány jellegzetes részletével meglephet téged. Íme 4, amiről tudnod kell, ha ilyen típusú fejlesztés mellett döntesz:

1. A tolóajtós szekrény belső elemeinek elrendezését megfelelően át kell gondolni. A lényeg az, hogy különösen a kihúzható tartozékok kihúzáskor ne ütközzenek az ajtóval. Ezért fontos, hogy a szekrényt előre megtervezzük, és a belső terét megfelelően rendezzük be. Ez nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Érdemes azonban kiszámíthatónak és érzékenynek lenni az ilyen, a mindennapi használatban fontos részletekre.

2. Egy szárny mögött egy adott személy számára egy teljes zónát tervezhet, funkcionális és dedikált modulokra osztva. Egy ajtót elcsúsztatsz, és mindent a maga teljes pompájában látsz. És ez a tolóajtók nagy előnye.

3. A tolóajtós szekrény esetében figyelembe kell venni a szekrény belsejének mélységét, mivel az általában körülbelül 10 cm-rel sekélyebb, mint a bútor teljes teste. Ez az alsó és felső sínszálak szélességének köszönhető, amelyeken az ajtó mozog.

4. Fontos elem az is, hogy a tolóajtós szekrény-mélyedésbe nem kell oldalfalakat, padlót és mennyezetet szerelni. A sínek, amelyeken az ajtó mozog, a helyiség mennyezetére és padlójára szerelhetők, ahol az ajtó található. Ez kihatással van a szekrény végső, alacsonyabb költségére.
 

Tolóajtós szekrény a hálószobában

A hálószoba berendezésénél a leggyakrabban használt megoldás a tolóajtós gardróbszekrény. Tökéletesen illeszkedik a belső tér hangulatába, az ágy mellett a fő bútordarabbá válik. Ideális hely a személyes tárgyak, a mindennapi használati tárgyak vagy lakástextíliák, de az alkalmanként használt tárgyak, például csere takarók, szőnyegek, párnák vagy paplanok tárolására is.

A tolószekrény jól működik kis és keskeny hálószobákban, ahol gyakran a padlótól a mennyezetig az egész falat elfoglalja. A toló-tükrös ajtók optikailag megnövelik és feldobják a belső teret, emellett pedig biztonságosan elhelyezheted az ágyat a közelükben, és a szekrényt bármikor szabadon használhatod.

Hálószobai beépített szekrény világos festett üveggel, fa hatású bútorlappal matt ezüst tolóajtó kerettel
A hálószobában található tolóajtó szekrény megkönnyíti a kis belső terek elrendezését is. Még egy franciaágy is elhelyezhető mellé

Tolóajtós szekrény az előszobában

Az előszoba egy másik olyan belső tér, ahol a tolóajtós szekrény gyakori látvány. A háztartás tagjainak és a vendégeknek a felsőruházatára szolgáló szekrény nemcsak a tömbházakban és a kisebb lakásokban jelent kényelmes megoldást. A lakásokban a mélyebb belső térrel rendelkező gardróbszekrény gyakran mini gardróbszekrénnyé alakul, amely a bejárati területet díszíti. Az előszobai szekrényben gyakran mosógépet helyeznek el, vagy egy porszívó, szárító vagy vasalódeszka számára kialakított segédhelyiséget szerveznek.

A hálószobához hasonlóan a tolószekrény a szűk folyosókon is biztosítja a kényelmes használatot. A tükrös ajtók megnagyobbítják és megvilágítják a belső teret, a szekrény szabad használata pedig nem foglalja el a helyet, és nem korlátozza a közlekedést.

modern tolóajtós beépített szekrény az előszobábaAz előszobában lévő mélyedés tökéletes hely egy tolóajtós szekrénynek a felsőruházat számára.

Tolóajtós szekrény a gyermekszobában

A gyerekszoba is egy olyan hely, ahol a tolószekrénynek hatalmas szerepe van. Ez egy olyan bútordarab, amely gondoskodik a szoba rendjéről, és együtt nő a gyermekkel, elkíséri őt a kisgyermekkortól a tinédzserkorig. A gyerekszobában lévő gardróbszekrény , amely kezdetben kis ruhákat, játékokat, könyveket vagy plüssállatokat tartalmazó dobozokat tartalmaz, idővel felnőtt bútordarabbá válik a slágerruhák, hobbitárgyak vagy kedvenc ruhák számára.

Fotófóliával díszített tolóajtós és nyitott polcos gyerekszobai gardróbszekrényA gyermekszobában tolóajtós szekrény gondoskodik a rendről

Tolóajtós szekrény a konyhában

Ez a trend egyre gyakrabban jelenik meg a belsőépítészetben. Talán a nappali felé nyitott konyhák miatt, amelyek a belső tér szerves részévé válnak, és jó lenne, ha stilárisan illeszkednének egymáshoz. A tolóajtós szekrény nagyméretű ajtószárnyai nem osztják apró elemekre a belső teret hanem megnyugtatják azt, de érdekesen utalhatnak a nappali terület színeire és anyagaira is. Ezenkívül a tolóajtós szekrény okosan elrejti a nagy és kis háztartási készülékeket, ami a belső térben a harmónia érzését és magának a konyhának a használatának kényelmét adja.

Konyhai sziget és beépítet bútorok különböző színkekben
A konyhában lévő tolóajtós szekrény tökéletesen elrejti a nagy háztartási készülékeket és a praktikus kamrát.

Az egyedi készítésű tolóajtós szekrény mindenképpen jó választás, ha maximalizálni szeretnéd a helykihasználást, különösen akkor, ha a hely nem feltűnő, alulméretezett vagy nehezen megszelídíthető. Ez a fajta bútordarab nemcsak sok mindent befogad és elrejti, amit el kell rejteni, hanem az egyedi ajtóknak köszönhetően karaktert is adhat a belső térnek. Ha funkcionális és észszerű megoldást keresel otthonodba, egy tolóajtós szekrény a legjobb, amivel hosszú évekre kényeztetheted magad.

 

Fehér gardróbszekrény

Fehér gardróbszekrény

Fehér gardóbszekrény Rendkívül stílusos, esztétikus és funkcionális – ezek kétségtelenül fehér szekrények . A fehér szekrények időtlen bútorok, amelyek a változó trendek és divat ellenére továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek. Mi az oka a fehér szekrények...

Fekete gardróbszekrény

Fekete gardróbszekrény

Fekete gardóbszekrény Sok ember számára a fekete szekrény az exkluzivitás és az elegancia szinonimája. A modernista és loft belsőépítészeti megoldások szerelmesei szívesen választják. Néha azonban lehet egy olyan bútor, amely félelmeket és kétségeket ébreszt. És...

Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.