Oldal kiválasztása

Tolóajtós szekrény. Mit érdemes tudni róla?

A tolóajtós szekrény az egyik legnépszerűbb elrendezési megoldás számos belső térben. Népszerűségét sok évvel ezelőtt nyerte el, amikor belépett a szokatlan és alulméretezett mélyedések által uralt lakótömbökbe. A szertelen belső terek ellenszerévé vált, és minden pénztárcának megfelelő megoldássá. Mit érdemes tudni a tolóajtós szekrényről? Hol működik a legjobban, és melyek a legnagyobb erősségei? Mi máris sietünk a válasszal.

Miért olyan népszerű a tolóajtós szekrény?

A Komandor márka úttörőnek számít, aki bevezette a tolóajtós szekrényt a piacra. Ezért sokan, amikor a tolóajtós szekrényre gondolnak, azonnal erre a márkára asszociálnak. Az elmúlt években a „komandor” szó a tolóajtós szekrény szinonimájává vált, mint a tornacipő a sportcipő szinonimájává. Mert ki ne hallott volna már ” Komandor típusú” gardróbszekrényről, amelybe szó szerint minden belefér?

Az ilyen típusú bútorok népszerűsége nem más, mint a nagy színpotenciál, a rugalmas konfiguráció, a belső térben való könnyű alkalmazkodás és a funkcionalitás. A tolóajtós szekrény egy olyan bútor, amely könnyen és kényelmesen használható, és mindenhol elfér.

Mi a különbség a toló és a nyílóajtós szekrény között?

Mindkét bútortípus a dolgok tárolására szolgál. Mindegyik szekrény különböző méretekkel, színekkel és hasonló belső berendezéssel rendelkezhet. Tehát miben különbözik mégis a tolóajtós szekrény a nyalóajtós szekrénytől, ha mindkettő ugyanazt a célt szolgálja?

Valójában első pillantásra a tolóajtós szekrény csak az ajtók tekintetében különbözik a másiktól. Ez a „csak” azonban zavaró lehet, mert az ajtónak itt nagy jelentősége van. Ráadásul a tolóajtós szekrény sokkal tágabb fogalom. A tolóajtós szekrényeknek több típusát különböztethetjük meg, amelyek mindegyikét más-más részletek, belső elrendezés vagy felépítés jellemzi, ami határozottan megkülönbözteti a nyílóajtós szekrénytől.

fehér egyedi beépített szekrény nappaliba
A tolóajtós szekrény ajtaja a leglátványosabb elem, amelynek köszönhetően a bútordarab könnyen illeszkedik a belső tér bármely stílusához.

A tolóajtós szekrény 5 legfontosabb előnye és amit tudnod kell róluk:

  • A tolóajtónak köszönhetően – unokatestvérével, a nyílóajtós szekrénnyel ellentétben – olyan szűk helyiségekben is működik, ahol egy klasszikus szekrény nem töltené be teljes mértékben a funkcióját. Ez a tolóajtók előnye, mivel a sín mentén, egy síkban mozogva nem igényelnek további helyet nyitáskor.
  • A tolóajtós szekrény közel állhat a szoba más tárgyaihoz anélkül, hogy az ajtó nyitásakor és zárásakor azokkal ütközne.
  • A tolóajtós szekrény előlapja számos különböző anyag- és színkombinációval rendelkezhet, aminek köszönhetően a tolóajtós szekrény könnyebben integrálható bármilyen belső elrendezésbe.
  • A tolóajtós szekrény ajtaja sokkal szélesebb lehet, mint a csuklós ajtó, ami lehetővé teszi a bútorok nagy részének könnyebb lefedését, ugyanakkor gyorsabb hozzáférést biztosít a belső tér nagyobb területéhez, ha csak az egyik szárnyat nyitjuk ki.
  • A tolóajtós szekrény a stabil frontoknak köszönhetően megakadályozza az ajtó automatikus kinyílását és a dolgok véletlen kiesését, még akkor is, ha azok túlságosan összezsúfolódnak a bútor belsejében.

A szekrény legfontosabb eleme – tolóajtók. Miből készülhetnek?

Amikor egy egyedi gyártású tolóajtós szekrényről beszélünk, azonnal egy olyan bútordarabot látunk, amelyben minden részlet személyre szabható. Ennek köszönhetően a tolóajtós szekrény számos más bútort helyettesíthet a szobában, és könnyen illeszkedik a belső építészetbe: szögben, az egész falon vagy egy sekély mélyedésbe. A gardróbszekrény leglátványosabb eleme azonban az ajtaja.

A fent említett előnyök mellett a tolóajtóknak is óriási szerepük van – olyan elem, amely befolyásolja a bútor esztétikáját, megfelelő karaktert és stílust adva neki. Összetételük, színeik, arányaik, kombinációik vagy anyagválasztásuk révén a tolószekrény a szoba fő szólistája lehet, vagy beleolvadhat a környezetbe és háttérbe szorulhat.

Az, hogy a tolóajtós szekrényajtó hogyan néz ki, csak a tulajdonosától függ. Valóban sokféle anyagot és sokféle színt használhat: laminált lapok, akril, furnér, különféle üvegek és tükrök. Ezen anyagok mindegyike kombinálható egy ajtón belül és bármilyen színben, amely megfelel a felhasználó stílusának és ízlésének. Számos lehetőség és opció van, és az ajtók készítése kreatív játékként kezelhető.

Az ötlet, hogy hogyan válasszuk el a nappalit a halltól. A tolóajtós szekrény a tökéletes elválasztó.

4 dolog, amit tudnia kell a tolóajtós szekrény kiválasztásakor

A tolóajtós szekrény néhány jellegzetes részletével meglephet téged. Íme 4, amiről tudnod kell, ha ilyen típusú fejlesztés mellett döntesz:

1. A tolóajtós szekrény belső elemeinek elrendezését megfelelően át kell gondolni. A lényeg az, hogy különösen a kihúzható tartozékok kihúzáskor ne ütközzenek az ajtóval. Ezért fontos, hogy a szekrényt előre megtervezzük, és a belső terét megfelelően rendezzük be. Ez nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Érdemes azonban kiszámíthatónak és érzékenynek lenni az ilyen, a mindennapi használatban fontos részletekre.

2. Egy szárny mögött egy adott személy számára egy teljes zónát tervezhet, funkcionális és dedikált modulokra osztva. Egy ajtót elcsúsztatsz, és mindent a maga teljes pompájában látsz. És ez a tolóajtók nagy előnye.

3. A tolóajtós szekrény esetében figyelembe kell venni a szekrény belsejének mélységét, mivel az általában körülbelül 10 cm-rel sekélyebb, mint a bútor teljes teste. Ez az alsó és felső sínszálak szélességének köszönhető, amelyeken az ajtó mozog.

4. Fontos elem az is, hogy a tolóajtós szekrény-mélyedésbe nem kell oldalfalakat, padlót és mennyezetet szerelni. A sínek, amelyeken az ajtó mozog, a helyiség mennyezetére és padlójára szerelhetők, ahol az ajtó található. Ez kihatással van a szekrény végső, alacsonyabb költségére.
 

Tolóajtós szekrény a hálószobában

A hálószoba berendezésénél a leggyakrabban használt megoldás a tolóajtós gardróbszekrény. Tökéletesen illeszkedik a belső tér hangulatába, az ágy mellett a fő bútordarabbá válik. Ideális hely a személyes tárgyak, a mindennapi használati tárgyak vagy lakástextíliák, de az alkalmanként használt tárgyak, például csere takarók, szőnyegek, párnák vagy paplanok tárolására is.

A tolószekrény jól működik kis és keskeny hálószobákban, ahol gyakran a padlótól a mennyezetig az egész falat elfoglalja. A toló-tükrös ajtók optikailag megnövelik és feldobják a belső teret, emellett pedig biztonságosan elhelyezheted az ágyat a közelükben, és a szekrényt bármikor szabadon használhatod.

Hálószobai beépített szekrény világos festett üveggel, fa hatású bútorlappal matt ezüst tolóajtó kerettel
A hálószobában található tolóajtó szekrény megkönnyíti a kis belső terek elrendezését is. Még egy franciaágy is elhelyezhető mellé

Tolóajtós szekrény az előszobában

Az előszoba egy másik olyan belső tér, ahol a tolóajtós szekrény gyakori látvány. A háztartás tagjainak és a vendégeknek a felsőruházatára szolgáló szekrény nemcsak a tömbházakban és a kisebb lakásokban jelent kényelmes megoldást. A lakásokban a mélyebb belső térrel rendelkező gardróbszekrény gyakran mini gardróbszekrénnyé alakul, amely a bejárati területet díszíti. Az előszobai szekrényben gyakran mosógépet helyeznek el, vagy egy porszívó, szárító vagy vasalódeszka számára kialakított segédhelyiséget szerveznek.

A hálószobához hasonlóan a tolószekrény a szűk folyosókon is biztosítja a kényelmes használatot. A tükrös ajtók megnagyobbítják és megvilágítják a belső teret, a szekrény szabad használata pedig nem foglalja el a helyet, és nem korlátozza a közlekedést.

modern tolóajtós beépített szekrény az előszobábaAz előszobában lévő mélyedés tökéletes hely egy tolóajtós szekrénynek a felsőruházat számára.

Tolóajtós szekrény a gyermekszobában

A gyerekszoba is egy olyan hely, ahol a tolószekrénynek hatalmas szerepe van. Ez egy olyan bútordarab, amely gondoskodik a szoba rendjéről, és együtt nő a gyermekkel, elkíséri őt a kisgyermekkortól a tinédzserkorig. A gyerekszobában lévő gardróbszekrény , amely kezdetben kis ruhákat, játékokat, könyveket vagy plüssállatokat tartalmazó dobozokat tartalmaz, idővel felnőtt bútordarabbá válik a slágerruhák, hobbitárgyak vagy kedvenc ruhák számára.

Fotófóliával díszített tolóajtós és nyitott polcos gyerekszobai gardróbszekrényA gyermekszobában tolóajtós szekrény gondoskodik a rendről

Tolóajtós szekrény a konyhában

Ez a trend egyre gyakrabban jelenik meg a belsőépítészetben. Talán a nappali felé nyitott konyhák miatt, amelyek a belső tér szerves részévé válnak, és jó lenne, ha stilárisan illeszkednének egymáshoz. A tolóajtós szekrény nagyméretű ajtószárnyai nem osztják apró elemekre a belső teret hanem megnyugtatják azt, de érdekesen utalhatnak a nappali terület színeire és anyagaira is. Ezenkívül a tolóajtós szekrény okosan elrejti a nagy és kis háztartási készülékeket, ami a belső térben a harmónia érzését és magának a konyhának a használatának kényelmét adja.

Konyhai sziget és beépítet bútorok különböző színkekben
A konyhában lévő tolóajtós szekrény tökéletesen elrejti a nagy háztartási készülékeket és a praktikus kamrát.

Az egyedi készítésű tolóajtós szekrény mindenképpen jó választás, ha maximalizálni szeretnéd a helykihasználást, különösen akkor, ha a hely nem feltűnő, alulméretezett vagy nehezen megszelídíthető. Ez a fajta bútordarab nemcsak sok mindent befogad és elrejti, amit el kell rejteni, hanem az egyedi ajtóknak köszönhetően karaktert is adhat a belső térnek. Ha funkcionális és észszerű megoldást keresel otthonodba, egy tolóajtós szekrény a legjobb, amivel hosszú évekre kényeztetheted magad.

 

Hogyan tervezzük meg az előszobaszekrény belsejét?

Hogyan tervezzük meg az előszobaszekrény belsejét?

Hogyan tervezzük meg az előszobaszekrény belsejét? Mindenki, aki egy terem berendezését tervezi, azon tűnődik, hogyan tervezze meg a szekrény belsejét úgy, hogy az minden igényt kielégítsen, elrejthető dolgokat helyezzen el, és illeszkedjen a belsőépítészethez. Mint...

Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.