Oldal kiválasztása

A Komandor cég Magyarországon: 20 évvel ezelőtt és most!

 

Milyenek voltak a kétezres évek?

A 90-es évek végén, 2000-es évek elején a hazai bútorigények egyre jobban megváltoztak, a korábban megszokott formai kialakítások és anyagok folyamatosan kicserélődtek. A szekrényeknél még mindig a kivetőpántos nyílóajtók domináltak, de első fecskeként már egy-két cég felvillantotta a palettájában a profibb tolóajtós megoldásokat is.

Szó se róla, tolóajtók voltak korábban is, hiszen néhányan még emlékezünk a 70-es, 80-as évek lakkozott felületű szekrényeire, ahol voltak kezdetleges tolóajtók üvegből és bútorlapból is. Ezek azonban elavultak a maguk minőségében, általában apró műanyag görgőkön gurultak, műanyag sínekben, sőt sokszor még görgő sem volt, hanem az üvegajtó éle csúszott a műanyag vagy fa sínen. Nem meglepő módon ezek élettartama és a mindennapokban való használat közbeni komfortossága igencsak rövid életű és fáradtságos volt.

Mire vágytak az emberek?

Az emberek olyan megoldást vártak a gyártócégektől, ahol nagy méretű ajtókat lehet kérni, ezek ráadásul halkan mozogjanak, plusz még jól is nézzenek ki. És persze örök élet garancia a termékre. Mindezt megfizethető áron. Az igények tehát adottak voltak.

Hogy került a Komandor a képbe?

A Komandor ekkor már közel egy évtizede gyártott tolóajtó vasalatokat. Tegyük helyére a cég megnevezését ebben a mondatban. A Komandor egy vállalatcsoport, amelynek 45 országban voltak-és vannak képviselői. A kétezres években azonban még nem jelentek meg a közép – kelet európai térségben, a lefedettség az osztrák-cseh-lengyel vonalig húzódott.

Itt érkeztünk el a bevezetőben már megemlített piaci réshez – egyszer csak találkozott egymással a kereslet és a kínálat. Így tehát a Komandor vállalat termékeit Magyarországra hozta egy lelkes és bátor csapat, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy piacvezetők lesznek az országban.

Mit jelentett 2000-ben a kínálat?

Az első két-három év megrendeléseiből jól látszik, hogy 90-95%-ban tolóajtós beépített szekrényeket vásároltak az emberek. A fennmaradó nagyon kevés más típusú bútor között voltak kisebb fiókos komódok, néhány előszoba bútor és elvétve íróasztalok. A cégnek voltak más megoldásai is a különböző bútorokra, de valamiért még nem álltak készen a vásárlók arra, hogy ezeket is felhasználják az otthonaikba.

Egyik legnépszerűbb termékünk a 2000-es évek elején

L alakú beépített szekrény egyedi kialakítású ajtóbetéttel
Szintén egy népszerű sarokszekrény megoldás a 2000-es évek elejéről

Az indulás utáni 4-5 évben már megjelentek a gardróbszobák, igaz még eléggé alapszériás kialakításban. Ugyanígy nagy fejlődésen mentek keresztül a tolóajtók is, hiszen egyre több ajtóbetét közül lehetett válogatni, de itt még nem jelentek meg az egyedi anyagok, csak a raktárkészleten tartottakból lehetett választani. 

U alakú gardróbszoba, cipőtartóval, kosárral, polcokkal, akasztókkal és fiókokkal
Gardróbszoba kialakítás az első időszakban

Az jól látható, hogy az első időszak a piac rendeződésével zajlott, a Komandor megtalálta az üzleti partnereit és a vásárlók is egyre gyakrabban találkoztak a cég termékeivel. A vásárlók visszajelzései nagymértékben segítették a termékfejlesztéseket. A 2010-es évekre elmondható, hogy a kezdeti termékpaletta körülbelül 20-szorosára nőtt.

Hol tartunk most és mi a cél?

Az utóbbi tíz évben már egyre inkább az egyedi anyagok, egyedi kialakítások, lakberendezők vagy belsőépítészek által támogatott tartalmak váltak dominánssá. A kezdeti alapszekrényekből mára egyedileg tervezett, egyedi méretezésű és egyedi designt viselő alkotások váltak. A bútoraink megtalálhatóak az előszobában, nappaliban, hálóban, gyerekszobában, tetőtérben, irodában, fürdőszobában is.

 Nem csak a külső designban követjük a trendeket, hanem a bútor belső kialakításában is. Új termékeinkkel és belső kiegészítőinkkel még pompásabb lesz a bútor! Ahogyan a mintatermekből a kiállításokig eljutottunk, úgy a lakossági ügyfelektől a vállalati szektorig is. Mostanra rengeteg új építésű társasház, kórház és közintézmény bútorait terveztük és építettük be. Célunk, hogy még több lehetőséget biztosítsunk a termékeink fejlesztésével.

 

[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

"L alakú" szekrények a lakásba   Mit nevezünk „ L alakú „ szekrénynek? A szobának két, egymással általában derékszöget bezáró falára épített szekrény. ( Természetesen nem feltétel a derékszög. ) Miért érdemes ebben a kialakításban gondolkodni? Kedvező helykihasználás...