Oldal kiválasztása

A szekrény mélysége. Mit jelent és befolyásolja-e a funkcionalitását?

A „szekrénymélység” fogalma egyszerű és világos kifejezésnek tűnik. Már az iskolában megtanuljuk, hogy minden testnek megvannak a maga méretei. Pontosan ugyanez a helyzet a bútorok esetében is . Tehát megvan a bútorkorpusz magassága, szélessége és mélysége. Míg a magassággal és a szélességgel nincsenek nagyobb problémák, a mélység okoz némi gondot. Mint kiderült, egy bútor tervezésekor és részleteinek meghatározásakor a szekrény mélységét a vevő és az eladó teljesen másképp értelmezi. Mindkét fél látszólag ugyanarról beszél, de a valóság azt mutatja, hogy általában néhány jelentős centiméterrel tévednek el egymás mellett. Miért történik ez? Hogyan kerülhetjük el a kellemetlen tévedéseket és az alábecsülést? Befolyásolja-e a szekrény mélysége a funkcionalitását? Útmutatónkban megtalálod a válaszokat.

A szekrény mélysége és a szekrény belsejének mélysége – mit jelent és hogyan különböznek?

A szekrény mélységére vonatkozó kérdés az egyik legfontosabb kérdés, amelyet már a bútor tervezésének szakaszában, de mindenképpen a legelején fel kell tenni. A bútor funkcionalitása és a különleges megoldások vagy kiegészítők használata összefügg a mélységgel. De mit is jelent a „szekrénymélység” kifejezés?

  • A bútoron belüli mélységet, azaz a tárolásra rendelkezésre álló helyünket jelenti?
  • Vagy esetleg a mélység az egész bútornak a test oldalfala mentén mért mérete, illetve a helyiségben lévő teljes mélyedés?
  • Vannak olyan elemek, amelyek megváltoztathatják a szekrény mélységét?

Mindenképpen tisztázza ezt a méretet a tervezővel, hogy az összeszerelés után ne legyenek felesleges problémák az álmai szekrényébe kerülő dolgok elrendezésével.

A gardróbszekrény mélysége egyszerűen a bútor teljes mélysége az összes elemével együtt. Más szóval a teljes bútorkorpusz oldalfalának mélysége – ha szabadon álló gardróbszekrényről van szó, vagy annak a mélyedésnek a mélysége, amelybe egy beépített gardróbszekrényt integrálnak.

De vigyázat – a szekrény mélysége nem azonos a szekrény belsejének mélységével, bár ezeket a kifejezéseket összekeverik és felváltva használják.

A gardróbszekrény belsejének mélysége valójában az a hely, amely a dolgok tárolásának tervezésekor a rendelkezésére áll. Ezt mindig csökkentik az elülső zárórendszer méretei és a bútor esetleges hátsó falának vastagsága.

Ne feledje – a szekrény belsejének mélysége mindig kisebb, mint a szekrény mélysége.

IDŐPONT KÉRÉS

Kérj időpontot mintatermeink valamelyikébe, ahol szakértő kollégáink ingyenesen megtervezik neked a stílusodhoz legjobban illő legjobb egyedi bútort otthonodba!

szekrény belső és külső mélységeA szekrény mélysége nem azonos a szekrény belsejének mélységével

A tolóajtós szekrény mélysége vs. a nyílóajtós szekrény mélysége

A szekrény belsejének és a kiegészítők elosztásának megfelelő megtervezéséhez fontos ismerni a belső terének méreteit. Fontos, hogy azonos mélyedésmélység vagy a bútor külső részének méretei mellett a tolóajtós szekrény belsejének mélysége és a zsanéros ajtókkal ellátott szekrény belsejének mélysége eltérő lesz.

A tolóajtós szekrény esetében a bútor teljes külső méretéből, azaz annak a sínnek a szélességéből, amelyen a tolóajtó mozog, körülbelül 8-9 cm-t kell levonni. Bár a gyakorlatban a Komandor sínek 7,7 cm szélesek, azonban figyelembe véve annak a lécnek a szélességét, amelyre általában szerelik őket, érdemes ennél nagyobb értéket venni.

Ami a nyílóajtókkal ellátott szekrényt illeti , a belső mélység kiszámításához elegendő csak kb. 2 cm-t levonni, azaz a zsanérok ajtóhoz való rögzítéséhez szükséges helyet.

Így egyértelmű, hogy a bútor teljes mélysége 60 cm, a tolószekrény belső mélysége kb. 51-52 cm lesz. Ezt mindenképpen vegye figyelembe a bútor tervezésekor.

fekete tolóajtós beépített szekrény   A tolóajtós szekrény mélysége mindig figyelembe veszi a sín szélességét, amelyen az ajtó mozog.

Mi a szekrény belsejének maximális, optimális és minimális mélysége?

A legjobb, optimális szekrénymélység relatív fogalom, akárcsak a maximális vagy minimális szekrénymélység. Ettől függnek a belső tér méretei:

1. Mit tervez a szekrényben tárolni (összecsukható, felakasztható dolgok, könyvek, bőröndök és táskák, mini home office, mosógép stb.)

2. Milyen célt szolgál a gardróbszekrény (otthoni könyvtárként, ruhák tárolására, az RTV-zónát a tároló zónával összekötő bútordarabként, játékok vagy otthoni iroda helyeként )?

3. Mekkora hely áll a rendelkezésére (egy meghatározott méretű fülke, egy szabad faldarab, egy szoba sarka, a lépcső alatti vagy a padláson lévő hely, esetleg egy szűk hely a folyosón).

4. Milyen típusú bútornyílást preferál (tolóajtók, nyílóajtók).
Egyedi készítésű gardróbszekrény esetén a bútordarab szinte milliméterre pontosan igazítható a falak görbületéhez, egy alulméretezett mélyedéshez vagy a lépcső alatti térhez. Tökéletes megoldás, ha nem szereti a helypazarlást, és fontos Önnek, hogy funkcionálisan, minden előnyét kihasználva rendezze be a belső teret.

A szekrény belsejének minimális mélysége tehát 30-35 cm lehet, ha nem tervezi, hogy ott fogason lógó dolgokat tároljon, a maximális pedig annyi, amennyit csak megálmodik. Vegye azonban figyelembe, hogy a polcok mélyén vagy a bútor legmagasabb részein fekvő tárgyakhoz milyen kényelmesen nyúlhat hozzá. A gyakorlatban 70-75 cm-nél nagyobb mélység nem ajánlott, kivéve, ha mosógépszekrényről van szó. A mélyebb mélyedés már egy kis szekrény megszervezésére is használható, ami minden bizonnyal több előnnyel és megoldási lehetőséggel jár. A szekrénybelső optimális mélysége mindenképpen 55-60 cm. Egy ilyen belső térrel funkcionálisan és gyakorlatilag minden bútordarabot használhat, beleértve a különböző kiegészítők használatát is.

zöld tolóajtós gardróbszekrényA tolószekrény pontos belső mélységének kiszámításához ki kell vonni a sínszélességet.

A szekrény belsejének mélysége eltér a szekrény mélységétől?

Ha szereted a dolgokat lógó helyzetben tárolni, a szekrényednek különböző típusú fogasokkal és kihúzható elemekkel kell rendelkeznie. Ezek a kiegészítők megfelelő helyet igényelnek ahhoz, hogy betölthessék funkciójukat és megfelelően tárolhassák a ruhákat. Ebben az esetben ne feledje, hogy a tolószekrény belső mélységének legalább 55-60 cm-nek kell lennie, hogy az akasztókon lógó tárgyak ne dörzsölődjenek a bútorajtóhoz. Ha azonban csak a ruhásszekrénybe tervez polcokat az összecsukható tárgyak számára, akkor nem kell gondolnia a fent említett szempontra, és a szekrénye sekélyebb is lehet. Legyen azonban óvatos, mérje le a benne elrejteni tervezett dolgokat. Mi a helyzet azzal a szekrénnyel, amelybe nem tudsz elhelyezni például egy bőröndöt vagy egy utazótáskát?

Osztott tolóajtós belülről akasztós és polcos gardróbszekrény a tetőtérbenA szekrény belső mélysége attól függ, hogy milyen tartozékokat szeretne használni

A szekrény mélysége és a kiegészítők választéka, ami az Ön rendelkezésére áll.

A szekrény belsejének mélységétől függően a funkcionális kiegészítők széles skáláját használhatja. Ezek nem csak a dolgokat szervezik és gondoskodnak a megfelelő tárolásukról, hanem megkönnyítik a bútor mindennapi használatát is, időt takarítva meg Önnek. Szerencsére a szekrény mélységétől függetlenül nagyon széles körű segédeszközökkel rendelkezünk a piacon. A kiegészítők között talál övfelakasztókat, nyakkendőket, kihúzható nadrágtartókat, kihúzható fiókokat betétekkel és szervezőkkel, nadrágtartókat, dobozokat, cipőpolcokat szabályzókkal és szabályok nélkül, fiókokat vagy bármilyen méretű kosarakat.

Míg egy 55 cm-nél mélyebb gardróbszekrényben könnyedén használhatja mindezeket a tartozékokat, egy sekélyebb gardróbszekrény esetében alaposan át kell gondolnia a belsőépítészeti kialakítást és a kiegészítők vagy azok megfelelőinek kiválasztását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szekrénye nem lesz funkcionális. Egy sekélyebb szekrényhez válasszon egy kihúzható akasztót. Ez másképp van beépítve a bútor belsejébe, de könnyen felakaszthat rá ingeket, ruhákat vagy kabátokat. A fiókokban használjon rövidebb, kb. 20 cm-es vezetőket és egyedi gyártású betéteket vagy osztásokat. Használjon cipőpolcokat, kiálló első peremmel. Egy ilyen polc 30-35 cm mély lehet. Egy egyedi készítésű bútorban dönthet az ilyen részletekről, hogy a bútor továbbra is funkcionális és hasznos legyen. Vagy talán néha érdemes megváltoztatni a bútor kinyitásának módját, és 5 cm-t nyerni a belső térben? Ez tényleg sokat ad. A döntés az Öné.

gardróbszekrény belső elrendezéseA szekrény belsejének kisebb mélysége nem jelenti azt, hogy kevésbé lesz funkcionális.

Amikor a tervezővel együtt határozza meg a szekrény megjelenését, vagy kész bútordarabot vásárol, soha ne felejtse el ellenőrizni a méreteket a terven vagy a tájékoztatóban. Ha kétségei vannak, hogy egy adott méret mit jelent – kérdezze meg. Jobb, ha ezt még a tervezés és elrendezés fázisában megteszi, mintha a bútor beszerelése után keseregne és csalódott lenne. Egy egyedi készítésű szekrénynél a szélességet az Ön igényei szerint szabályozhatja, egy kész szekrénynél ezeket a lehetőségeket a gyártó korlátozza. Ez az Ön szekrénye, az a feladata, hogy tárolja a dolgait és évekig szolgálja Önt. Ezért győződjön meg arról, hogy a bútor mélysége, amelyről beszél, amelyre szüksége van, vagy amelyet szem előtt tart, pontosan az lesz, amit kap, és amely tárolási célokra igazítható. És ne feledje, a szekrény mélysége nem azonos a szekrény belsejének mélységével.

Keresse fel mintatermeink egyikét, vagy látogasson el központunkba hogy élőben is megtapinthassa és megtapasztalja ezt a zseniális rendszert. Vannak már ötletei? Küldje el nekünk árajánlatkérését online itt!

Térelválasztó tolóajtók a tervezés fázisában

Térelválasztó tolóajtók a tervezés fázisában

Térelválasztó tolóajtók a tervezés fázisában   Hogyan tudunk két fal közé tolóajtót készíteni? A tolóajtó sínrendszere 5cm, vagy 10cm szélességű, tehát a két épített fal között minimum ennyi helynek kell lennie. Ezért érthető, hogy ha a két fal elkészült, akkor...

Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.