Oldal kiválasztása

Inspirációk és ötletek a tetőtér elrendezéséhez

A tetőtérben lévő helyiségek elrendezése pontos mérést és pontos bútorgyártást igényel – tökéletesen testre szabottan. Csak akkor válik a nehezen elrendezhető, ferde szögben lévő tér funkcionális és egyedi belső térré. A tetőtéri szobák elég nagy kihívást jelentenek. Ezt a teret nehéz berendezni és felépíteni, mert precizitást és jó tervezést igényel. Nézze meg, hogyan alakíthatja át őket praktikus és funkcionális belső térré.

 

Tetőtér elrendezés ötletek:

A tetőtér beépítése nem akadály, hanem lehetőség!

A tetőtér beépítése nem akadály, hanem lehetőség!

A tetőtér beépítési nem akadály, hanem lehetőség.   Mi az a három dolog, amire mindenképpen szükség van a tetőtéri beépített szekrény megvalósításhoz? 1. Helyszükséglet 2. Ötlet 3. Tervező-és kivitelező csapat 1. Helyszükséglet pontos meghatározása a tetőtérben...

bővebben

IDŐPONT KÉRÉS

Kérj időpontot mintatermeink valamelyikébe, ahol szakértő kollégáink ingyenesen megtervezik neked a stílusodhoz legjobban illő legjobb egyedi bútort otthonodba!

Van mit szeretni a tetőtérben. A funkcionális tetőtér elrendezése érdekes kihívás, nem pedig probléma.

A tetőtér rendezése nem könnyű feladat, de ne kezelje problémaként, hanem lehetőségként egy új belső tér kialakítására. A tetőtérben gyakorlatilag bármilyen helyiséget kialakíthat, méghozzá egyedi módon. Mire kell tehát figyelnie ahhoz, hogy a tetőtér érdekes, funkcionális és egyedi bájjal rendelkező helyet rendezzen be? Hogyan rendezzük be a tetőteret, hogy több helyet nyerjünk?

A lehetőségek széles skáláját kínálja egy jól átgondolt tetőtér

A tetőtér gyakorlatilag bármilyen helyiséggé átalakítható. Tökéletes lesz egy hálószoba tetőablakkal, amelyen keresztül lefekvés előtt a csillagos éjszakai égboltot nézheti. A tető alatt elhelyezett gardróbszekrény lehetővé teszi, hogy még a legalacsonyabb részeket is funkcionális polcok és tárolórekeszek számára használja.

A padlástérben kialakíthat egy csendes irodát egy munkaterülettel, vagy egy hangulatos olvasószobát vagy egy játékszobát az otthoni kikapcsolódáshoz. Még egy ilyen helyen lévő fürdőszobának is meglesz a maga egyedi varázsa. Néha a tér szögletes mérete lehetővé teszi, hogy egy tinédzser számára egyedi és nagyon érdekes szobát rendezzenek be, külön alvási, tanulási, pihenési és tárolási zónákkal. Sok lehetőség van, amelyeket kisebb-nagyobb munkával és pénzeszközökkel lehet kielégíteni.

Ha már tudja, hogy milyen szerepet fog játszani a tetőtér, a további tervezésnél a legfontosabb a megfelelő elrendezésnél a belső tér elemzése, a méretek összegyűjtése, az előnyök és a legnehezebben rendezhető helyek felírása. Senki sem állítja, hogy a ferdén elhelyezkedő teret könnyű megtervezni, és még könnyebb berendezni, ezért érdemes olyan egyedi készítésű bútorokat választani, amelyek minden szöghöz, mélyedéshez, ferdeséghez és az ablakok alatti terekhez könnyen igazíthatók. A ferde terek általában nem a legkönnyebben tervezhető és alakítható terek, de van néhány irányelv és konstans, amelyek betartásával sokkal könnyebbé válik a tetőtér berendezése.

A tetőtérben a belső tér elrendezésének lehetősége a lejtők szögétől, a könyöklő magasságától és az ablakok elrendezésétől függ. A szabad mozgást a tetőtéri helyiségben a kb. 140-150 cm magas falak biztosítják, természetesen kb. 50 cm távolságot tartva tőlük. Ha tehát ilyen magassággal rendelkezik a rendezni kívánt térben, akkor ezt a helyzetet kényelmesnek tekintheti, és elkezdheti kreatívan kialakítani és elrendezni a belső teret. Az alábbiakban talál néhány tippet arra vonatkozóan, hogy milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni, és milyen megoldások lehetségesek a tetőtér rendezésben különböző belmagasságok esetén.

Egy szoba az égre néző kilátással – egy hangulatos hálószoba elrendezése a tetőtérben

Egy romantikus hálószoba a tetőn lévő ablakkal, amelyen csattan az eső, vagy amelyen keresztül a kíváncsi hold kukucskál, sok ember álma. A tetőtér alkalmas egy ilyen hálószoba elrendezésére, mert a belső tér jellege nem igényel sok bútort. Mindössze egy kényelmes ágyra van szüksége egy érdekes és eredeti fejtámlával, éjjeliszekrényekkel és egy komóddal, és a hálószoba gyakorlatilag készen áll. Csak ne feledje, hogy a tetőtér hangulatos hálószobává történő elrendezésekor az ágyat a megfelelő helyre helyezze, hogy könnyen és biztonságosan fel lehessen jutni és felállni, anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy beveri a fejét a lejtős falba.

A legjobb, ha az ágyat a fejtámla felőli oldalával olyan falhoz állítja, amely a padlótól átlósan legalább 80-100 cm magas. Egyedi ágy készítésével a méreteit az Ön magasságához igazíthatja, figyelembe véve a matrac vastagságát, amely körülbelül 35 cm a padlótól, és azt a 90 cm-es helyet, amelyre egy felnőttnek szüksége van ahhoz, hogy le tudjon ülni. Ha egyedi készítésű ágyat választ, akkor azt alacsonyabbra teheti, mint az általánosan kaphatókat, de szélesebb és hosszabb lehet. Nem kell egészen a falig tolni. A bútor mögötti térben elhelyezhet egy eredeti, az ágy stílusához és színéhez illő komódot, vagy az ágy mögötti ferde részt praktikus tárolórekeszek kialakítására használhatja. Ez egy nagyon klasszikus, de gyakran használt megoldás.

Ha a belső tér lehetővé teszi, a hálószoba egyik részébe tervezhet egy egyedi készítésű, ferdén a térbe integrált beépített szekrényt, ahol tárolhatja a váltás ágyneműt, törölközőket, fehérneműket és személyes tárgyakat. Egy ilyen szokatlan méretű szekrényben tökéletesen elférnek a szögben elhelyezett rudakon elhelyezett ingek vagy blúzok is, és érdekes töltéssel ellátott előlapja az egész belső tér dekoratív eleme lehet. Ha több tárolóhelyre van szükségünk, csak telepítsünk alacsony szekrényeket a falak köré a hálószobában, amelyek tetején könyveket, éjjeli lámpát vagy más személyes emlékeket és dolgokat helyezhetünk el.

Ügyeljünk arra, hogy a falak és a kiegészítők színei megfelelőek legyenek, válasszunk érdekes anyagot a bútorokhoz, és lehetőleg mindegyikben ismételjünk meg egy-egy jellegzetes elemet. Egy ilyen összefüggően berendezett, kissé melankolikus és érzéki hangulatban fenntartott belső tér minden bizonnyal tökéletes hely lesz a pihenésre, ahol nemcsak minden napot örömmel kezdhet, hanem békésen el is alszik a napi rohanás után.

 

Tágas és funkcionális gardróbszekrény kialakítása a tetőtérben

Igen, igazán érdekes megoldásokat tervezhetsz a tetők alá, és szinte minden centiméternyi, haszontalannak tűnő helyet kihasználhatsz. A tetőtérben kialakított gardróbszekrény nagyon jó választás. Ideális esetben, ha az egész tér a rendelkezésére áll, akkor azt zónákra oszthatja, például az egyik oldalon a ház asszonyának, a másik oldalon pedig a ház urának. Mindenkinek meglesz a saját, igényei szerint elrendezett gardróbszekrénye, túlnyomórészt rudakkal vagy fogasokkal.

A tetőtérben lévő szekrény tervezésénél és elrendezésénél ne feledje, hogy ahhoz, hogy funkcionális legyen, ütközések nélkül kell odaérnie, és könnyen hozzá kell férnie a dolgokhoz. Ezért a legnehezebben hozzáférhető részeken helyezze el a polcokat a szezonális tárgyak számára, amelyeket nem kell gyakran elérnie, hogy ne kelljen minden nap feleslegesen lehajolnia. 140-150 cm magas falak esetén, ha a polcokat körülbelül 45-50 cm mélyre teszi, akkor a bútor előtt 190 cm magasságot kap, ami lehetővé teszi, hogy a szekrényt és a benne lévő polcokat függőleges helyzetben használja. Ez a rész lesz a legkönnyebben elrendezhető és a legfunkcionálisabb, mert a leggazdaságosabb megoldásokat használhatja.

A ferde fal mentén legalább 90-100 cm magasságban akasztósíneket szerelhet fel, hogy a rajtuk lógó ruhák ne érjenek a padlóhoz, 130-140 cm magasságban pedig még hosszabb darabokat, például báli ruhákat vagy kabátokat is felakaszthat. Egy egyedi szekrény készítésekor befolyásolhatja a polcok mélységét és távolságát, valamint dönthet a felszerelés módjáról, kialakításáról és méreteiről. A nagyon alacsony, 70 cm alatti zónákban hozzon létre cipőtároló rekeszek rendszerét vagy polcokat a női kézitáskák számára, amelyeket mindig nehéz tárolni.

Alacsony falak esetén további fiókos komódok vagy kerekes tárolók is tökéletesen működnek, mivel szükség esetén könnyen áthelyezhetők a szekrény bármelyik helyére. A komódok fiókjaiban nemcsak személyes tárgyakat rejthet el, hanem más olyan apróságokat is, amelyeket kis vagy terjedelmes méretük miatt nem könnyű tárolni. Az ilyen komódok sikeresen használhatók a szezonális sálak, sapkák, kesztyűk vagy sálak tárolására.

A tetőtérben lévő szekrény elrendezése és felosztása tartalmazhat egy háztartási helyiséget is, ahol elrejtheti a porszívót és más háztartási készülékeket, a sarokban pedig vasalódeszkát és vasalót helyezhet el. Ugye milyen kényelmes, hogy a ruhákat vasalni tudja, mielőtt kimozdul, anélkül, hogy állandóan ki- és behajtogatná a deszkát?

Ha a teljes padlástér a rendelkezésére áll, helyezzen el egy kényelmes puffot vagy ülőkét – így könnyebb és kényelmesebb lesz ülve felvenni a zoknit, harisnyát vagy cipőt. Ilyen kényelmet biztosít az a lehetőség, hogy a szekrényt az egész helyiségben elrendezheti.

Gyerekszoba kialakítása a tetőtérben

Eljön az idő, amikor egy fiatal, aki még a szüleivel él, saját menedékhelyet szeretne. Így együtt és külön-külön is. Természetesen saját szobája van, de ha ez egy szoba a tetőtérben, azaz a lakás egy privátabb és kissé elszigeteltebb helyiségében, akkor tulajdonképpen teljesen boldogok vagyunk. Egy ilyen tetőtérben több zónát lehet elkülöníteni, szinte mint egy külön lakásban. Hasznosak lehetnek a tetőt tartó további oszlopok és konzolok, amelyek elrendezése megkönnyítheti a tetőtér elrendezését.

A hálószobát, azaz az alvóhelyiséget az ablaktól legtávolabbra helyezheti. Az ágy elrendezésénél csak a hálószoba elrendezésénél figyeljünk a fent említett elemekre. A mélyen elhelyezett ágyat egy áttört polccal vagy egy eredeti állólámpával finoman elválaszthatjuk a belső tér többi részétől, intim és privát zónát teremtve mögötte.

Az ablak alatti hely tökéletes a tanuláshoz, ezért helyezzünk oda egy íróasztalt az épület falával párhuzamosan, vagy szereljünk be egy mozgatható, csúsztatható asztallapot a falra és az ablakra merőlegesen. A mozgatható asztallapnak köszönhetően a tanulási zónát más-más helyre helyezheti át, így megváltoztathatja az egész helyiség elrendezését, és több szabad helyet nyerhet, például a társas találkozó vagy a pihenő zónában. Egy ilyen zónában csak egy kényelmes kanapét, puffokat, a belső térhez illeszkedő, egyedi készítésű asztalt és egy érdekes állólámpát kell elhelyeznie.

Ha még mindig van egy szabad fal a tetőtérben, még nagyon alacsony lejtéssel is, ossza fel a körülbelül 100-120 cm-es teret tolóajtókkal vagy egy keskeny polccal a padlótól a mennyezetig, és rendezzen mögéjük egy privát öltözőt polcok, rudak és rekeszek rendszerével.

A tetőtérben lévő gyerekszoba egy igazi királyság, eredeti, méretre tervezett és készített bútorokkal, amely egyfajta függetlenség érzését adja.

Iroda és olvasóterem egyben. Munka- és pihenőzóna kialakítása a tetőtérben.

A tetőtéri szobák hangulata, intimitásuk, csendjük, a belőlük áradó nyugalom és a ház más területeitől való távolságuk miatt tökéletesen alkalmasak munkahely, azaz otthoni iroda vagy pihenőhely, például otthoni olvasószoba kialakítására. Egy ilyen hely, ahol nyugodtan összeszedheti gondolatait, pihenhet vagy dolgozhat, olyan kényelem, amely csak néhány szerencsés ember számára elérhető, akiknek van padlásuk. Tehát ha ilyen kiváltsággal rendelkezik, rendezze be a tetőteret ennek megfelelően, és szerezze be magának a legkényelmesebb irodát vagy a leghangulatosabb olvasószobát .

Egy íróasztal elhelyezéséhez a tetőtérben elegendő 80-100 cm-es falmagasság. Ha ehhez hozzáadjuk magának a bútornak a mélységét, amely legalább 60 cm, akkor olyan helyet kapunk, amelyben szabadon dolgozhat. Ha lehetséges, helyezzen egy gurulós, mozgatható konténerrel ellátott íróasztalt egy tetőablak alá, ami hozzáférést biztosít a nappali fényhez és a munkahely jobb megvilágításához. Ha további munkaterületre van szüksége, praktikus megoldás lesz egy sarokasztal felszerelése, ahol különböző mélységű és hosszúságú lapokat tervezhet.

Azáltal, hogy egyedi készítésű nyitott vagy zárt polcokat helyez el a falakon üveg-, toló- vagy csuklóajtókkal, a tetőteret otthoni könyvtárrá alakíthatja. A különböző méretű polcokon, a padlótól az átlósig, nemcsak a munkához szükséges könyveket és anyagokat, hanem az egész család kedvenc könyveit, tágas köteteit és albumait is rendezheti. És ha olvasószobát hoz létre, a tetőtér elrendezésekor a bevásárlólistán szereplő kötelező bútoroknak egy kényelmes karosszéknek vagy egy kis kanapénak kell lennie, amely mellett egy apró, praktikus asztalt helyezhet el, valamint egy érdekes állólámpát, amely csak gazdagítja az egész szoba hangulatát. Egy ilyen különálló, csak a szellemi szférádnak szánt sarok a tetőtérben, ahol a könyvek lapjairól származó karakterekkel közösséget vállalhatsz, ünnep a léleknek és pihenés a testnek.

Úgy tűnik, mintha csak egy szoba lenne a tetőtér, de rengeteg lehetőség van az elrendezésére. Igazi kaméleon a szobák között, és ez még nem minden, hiszen a konyha és a fürdőszoba is helyet kaphat benne. A tetőtér varázsa és az eredeti hangulat azok az előnyök, amelyeket a tetőtéri szoba bónuszként kap. Használjuk hát ki őket, amennyire csak tudjuk, mert a tetőtér beépítése nem akadály, hanem lehetőség. A tetőtér elrendezésekor illesszük össze a megfelelő bútorokkal, amelyek testre szabva, érdekes dekorációkban, textúrákban és színekben, nemcsak a karakterüket, hanem a tulajdonosok egyéni jellemzőit is hangsúlyozva tökéletesen illeszkednek a belső térbe. Adjunk hozzá egy kicsit a színekben és részletekben kifejezett szenvedélyünkből, hogy a tetőtér elrendezése egyedi stílust, megjelenést és színt kapjon.

Ötletet keres a belsőépítészetéhez? Megvan a kedvenc stílusa, de nem tudja, milyen bútorokat válasszon? Keressen egy Komandor bemutatótermet, vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal és használja ki tapasztalatainkat. Biztos, hogy együtt megteremtjük az Ön számára tökéletes teret és bútorokat. Vannak már ötletei? Küldje el nekünk árajánlatkérését online itt!

Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.