Oldal kiválasztása

Ipari stílusú nappali – nyers életérzés formákba öntve

Régi gyárak, használhatatlan raktárak, üres gyártócsarnokok – itt talált otthonra az ipari stílus. Az ipari stílusú konyha vagy nappali itt nyerte el stílusos eleganciáját, életre keltve az üres terek egyedülálló szépségét. Mi ez a nyers ipari stílus, ami olyan gyorsan meghódította a tervezők és építészek szívét? Miért akarnak oly sokan egy-egy belsőépítészeti slágert és annak részleteit becsempészni a környezetükbe? Talán azért, mert szeretjük a lélekkel rendelkező enteriőröket, és egy ilyen lelket nem lehet megtagadni az ipari stílustól.

Mi az az ipari stílus és hogyan lehet megismerni?

Ez a stílus nem téveszthető össze semmilyen mással. Karaktere és részletei ezt nem engedik meg. Gyökerei nemcsak az ipari építészetben, hanem az ipari formatervezésben is gyökereznek. Az ipari stílust a tizenkilencedik és a huszadik század eleji gyárak belső terei ihlették. Ezek a jellegzetes épületek, amelyek az ipari forradalom fénykorában – és így pompájukban – hemzsegtek a mindennapi élettől, és meglehetősen tisztán funkcionális jellegűek voltak. A nagy üvegablakok, a nyitott terek, a kifinomult részletek hiánya, de a látható és könnyen hozzáférhető berendezések tisztán gyakorlati szempontokat tartalmaztak. A funkcionalitás és a munkavédelem szempontjából is fontosak voltak. Ami egykor a biztonság „kötelező kelléke” volt, az a ma ismert ipari stílusban jellegzetes stílussá vált.

Az ipari terek merész vonásai és a letisztult vonalak tökéletes kontrasztot alkotnak a vintage elemekkel, a természetes betonnal, a téglával, a szabadon hagyott gerendákkal vagy a régi fával. Számos ipari részletet találunk a berendezések maradványai, szelepek, kovácsoltvas, acélszerkezetek, fémlámpák vagy antik izzók formájában. Az ipari sikk nem túl hideg és nem is túl meleg, és mindig a múló idő jegyeit viselő tárgyak kísérik. Ez az alapja a tökéletes egyensúly elérésének. Egy ipari stílusú nappalinak tehát legalább részben meg kell felelnie ezeknek az irányelveknek ahhoz, hogy kiérdemelje az ipari enteriőr elnevezést.

IDŐPONT KÉRÉS

Kérj időpontot mintatermeink valamelyikébe, ahol szakértő kollégáink ingyenesen megtervezik neked a stílusodhoz legjobban illő legjobb egyedi bútort otthonodba!

Ipari stílusú belsőépítészet

Ipari stílus. A belsőépítészet slágere

Hogyan díszítsünk egy nappalit ipari stílusban?

Sokkal könnyebb egy ipari nappalit berendezni loft belső terekben, ahol az építészet kifejezetten kedvez az ipari stílusú megoldásoknak. Itt a magas ablakok, amelyek beengedik a fényt, a természetes anyagok a falakon és a padlón, valamint a felújítási munkák valamilyen „maradványai” önmagukban is különleges hangulatot teremtenek. Kisebb terekben, például házakban vagy társasházi lakásokban nehezebb ezt megvalósítani, de itt is becsempészhető ez az egyedi stílus.

Ipari stílusú nappali – színek és belsőépítészeti kivitelezés

A szükséges feltétel a nyitott tér, felesleges falak, felosztások és építészeti korlátozások nélkül. Egy ipari stílusú nappaliban hagyja, hogy a bútorok határozzák meg a belső tér funkcióit, kommunikációs útvonalat és dedikált zónákat hozva létre. Ha van egy régi tégla a meglévő tapéták vagy gyönyörű festékek alatt, mutassa meg a világnak. A természetes tégla és a beton a falakon egyszerűen „kötelező” egy ipari stílusú nappaliban, ezek a bennük megőrzött lélekkel és idővel rendelkező anyagok olyan elemek, amelyek nélkül az ipari stílus nem létezhet. A loft típusú szobákban ezek játsszák az első hegedűt, és ezek képezik a hátteret a többi részletnek.

Az ipari stílusú nappali másik eleme a magas ablakok, lehetőleg jellegzetes ablakpárkányokkal. Minél több a természetes fény, annál jobb, mert a nagy tereknek szükségük van rá. A gyár utáni belső terekkel, bérházi lakásokkal vagy tetőtéri szobákkal nincs gond. Nehezebb a helyzet, ha egy kis lakásba próbálsz ipari stílust bevinni. De erre is van megoldás – a Lumi alumínium üvegezési rendszer. Ennek köszönhetően gyorsan bevezetheti a keretben lévő tetőtéri ajtókat, üvegfalakat vagy rácsos ablakokat. Ezek helyettesítik a klasszikus falakat a belső térben, meghagyva a fény hozzáférését, ugyanakkor privát, elkülönített zónákat hozva létre.

Mi a helyzet a színekkel? Itt a paletta meglephet egy kicsit. Az alap, földes és semleges színek mellett, amelyek összhangban vannak az anyagok természetes színeivel, mint például a szürke, fehér, fekete vagy barna, vannak más színek is. Így a vörös, az okker, a tengerészkék, a sötét csokoládé vagy a mélyzöld árnyalatai is megtalálhatók.

Lumi rendszer üvegezés beltéri ajtókeret_3
A falon lévő tégla egy jellegzetes elem a falon, ha egy ipari stílusú nappaliról van szó.

Ipari stílusú nappali – bútorok

Egy különleges környezet különleges bútorokat is igényel. Ezeknek is, a maguk változatában, utalniuk kell az ipari hűvösségre, ugyanakkor stílust és kényelmet kell hozzáadniuk.

  • Az egyszerű formákkal és visszafogott színekkel rendelkező bútorok ideálisak lesznek az ilyen típusú belső térhez. Ideális esetben olyan anyagokat használhat, mint az újrahasznosított fa, fém, acél, alumínium, üveg, kő.
  • Ha egy tolóajtós szekrény van tervben, akkor egy minimalista változatban kell gondolkodni. Matt, szürke, grafit vagy fekete üveggel vagy természetes panel fa dekorációval, felesleges osztások nélkül az ajtón. A Heliodor keret nélküli rendszer vagy a keskeny grafit Szafir rendszer loft megjelenéssel itt is működik.
  • Egy ipari stílusú nappali nem nélkülözhet egy étkezőasztalt vagy egy dohányzóasztalt nemes fa felülettel, egy egyszerű konzolt vagy egy komódot, feltétlenül fémvázon.
  • A fém lábak, állványok vagy más, ipari gépekre emlékeztető elemek tökéletesen illeszkednek a bútorokhoz. Ezek a részletek szigorúságot és ipari megjelenést, ugyanakkor vizuális könnyedséget is kölcsönöznek a bútortestnek. Hasonló hatást keltenek az ipari csavarral ellátott bárszékek és a magasba törő profilos polcok.
  • Egy ipari nappaliban tökéletesek lesznek az olyan vázrendszerek, mint az Orto rendszer grafit színben. Az alumíniumprofilok extra tágasságot kölcsönöznek a magas belső tereknek, az alacsonyak pedig karcsúbbnak tűnnek. A szerkezeti profilok szintén könnyedséget adnak majd az egész épületnek. Magassága ellenére megtartják az ipari eleganciát, és érdekesen elkülönülnek egy beton- vagy téglafaltól.
  • A fa- és üvegpolcokkal kombinálva az Orto tiszta formájú és érdekes kompozíciós polcokat vagy nem erőltetett elválasztókat fog létrehozni a belső térben. Tarthat rajtuk könyveket, ajándéktárgyakat, fényképeket, üvegdíszeket vagy bolhapiacon talált, lélekkel rendelkező tárgyakat. Ez a szigorúság tökéletesen illeszkedik a természetes lógó virágokhoz, amelyek melegséget és természetességet kölcsönöznek a belső térnek.
  • Mindezzel az ipari szigorúsággal együtt azonban kényelmes ülőhelyeknek, például kanapéknak vagy sarokkanapéknak is kell lenniük. Ezek bevezetik a kényelmet és egy kis szelídséget, megszelídítik a nappalit az ipari stílusban. A konyak, az okker, a gránátalma, a palackzöldek és a vörösek – egy ilyen paletta gyönyörűen kiemelkedik a hűvös falak közül, de ismét színt és életet ad a belső térnek, ahol egykor minden nap vibrált vele.

Komandor orto rendszer nappaliEgy ipari stílusú térben az Orto magas polcok nem csak tárolási zónát, hanem érdekes dísztárgyat is jelentenek.

Ipari stílusú nappali – kiegészítők

És amikor az egész szalon készen áll, itt az ideje néhány kiegészítésnek. Gyakran jelzik azt a stílust, amelyben a belső tér készül. Karaktert és hangulatot adnak, létrehozva a szoba egyedi auráját. A lámpák olyan hangsúlyt jelentenek, amely nélkül egy igazi ipari stílusú nappali sem létezhet. Sok lámpának kell lennie. Segítenek meghatározni és kijelölni a funkcionális zónákat a belső térben. Van egy feltétel – nem lehetnek infantilisek, édesek és finomak. Tegyen nagy tétet az ipari, fém vagy patinás lámpaernyőkre, a hálós-drótos installációkra, az egyes vagy csoportosított Edison-izzókból álló túlnyúlásokra. Vagy választhat nyugodtabb, de technikai megjelenésű, mennyezetre szerelt lámpatesteket is. Mindegyik lehet más, de mindegyik egyedi.

Egy ipari stílusú nappaliban ne takarja el a szoba természetes részleteit. Hagyja láthatóan a fal mentén futó csöveket és kábeleket, tegye láthatóvá őket, és emelje ki őket a nyers belső térből. Emelje ki az olyan elemeket, mint a régi radiátorok, a válaszfalakat alkotó hálók, csövek és berendezések. Festheti őket a falak színére, de mindenképpen adhat nekik egy különálló, megkülönböztető színt, hogy hangsúlyozza a jelenlétüket.

Ne féljen megmutatni és megjeleníteni az ipari tárgyakat, a kopott adattáblákat vagy a régi faanyagot. Használatuk és sérüléseik nyomai csak előnyére válnak, kiemelve egyediségüket. Az ilyen részletek segítenek kiemelni a nappali ipari stílusát és a belső tér karakterét.

komandor orto rendszer full nappali
Nyitott tér, fém lámpák, alumínium polcok, magas ablakok – ez elengedhetetlen, ha ipari stílusú nappalit rendezel be.

És ha az ipari stílusú nappali kicsit megijeszti a maga szigorúságával, mit szólna a sotf-indusztriálhoz? Ez a 2022-es év egyik új trendje, amely a loft-indusztriális enteriőrök szigorúságát lágy szövetekkel és színekkel hivatott lágyítani és megszelídíteni. A nappali ebben a kiadásban megtartja jellegzetes hangsúlyait, de színekkel és puha textíliákkal keverve a padlón vagy az ablakokon, kényelmet és barátságos megjelenést nyer. Az ipari stílusnak ez a kiadása is megtalálja majd a támogatóit, hiszen a lakberendezésben minden lehetséges, és a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat az általunk létrehozott környezetben.

Inspirációt keres egy tervezett felújítás előtt, lakást rendez be, vagy új bútorokat keres?

Keresse fel mintatermeink egyikét, vagy látogasson el központunkba hogy élőben is megtapinthassa és megtapasztalja ezt a zseniális rendszert. Vannak már ötletei? Küldje el nekünk árajánlatkérését online itt!

Térelválasztó tolóajtók a tervezés fázisában

Térelválasztó tolóajtók a tervezés fázisában

Térelválasztó tolóajtók a tervezés fázisában   Hogyan tudunk két fal közé tolóajtót készíteni? A tolóajtó sínrendszere 5cm, vagy 10cm szélességű, tehát a két épített fal között minimum ennyi helynek kell lennie. Ezért érthető, hogy ha a két fal elkészült, akkor...

Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.