Oldal kiválasztása

Mit érdemes tudni a tolóajtó osztásokról?

 

A tolóajtóban látható osztóbetéttől erősebb, vagy gyengébb lesz a tolóajtó?

Mielőtt megválaszolnám a kérdést, kezdjük a legelején, hogy némi műszaki információt szívjatok magatokba a teljes érthetőség kedvéért.
A tolóajtók összeállításakor a függőleges ajtókeret végigfut, nincs megszakítva. Ezekhez az oldalsó keretekhez van rögzítve az alsó- és a felső vízszintes ajtókeretek. Tehát ez a négy keret elem egy masszív egységet képez, amelyet tovább merevít a keretbe helyezett bútorlap, üveg, vagy más egyedi anyag. Az összeállított keret stabilitására jellemző, hogy egy 40-50kg-os gyerek nyugodtan nekidőlhet az ajtónak, az mégsem fog deformálódni, vagy eltörni!
A tolóajtók keretei vagy acélból, vagy alumíniumból készülnek, a fémekre jellemző nagy statikai szilárdsággal bírnak!


Tolóajtó 5 db osztással


Osztott ajtó bútorlappal és festett üveggel


Térelválasztó tolóajtó osztással

Mi történik, ha nem egybefüggő ajtóbetétre van szükség, hanem osztások formájában akár több anyaggal is dolgozni szeretnénk?

A különböző ajtóbetéteket egy-egy elválasztó léc, úgynevezett osztóléc különíti el egymástól. Az osztólécek anyaga azonos a keret elemeivel. Az osztólécek a két függőleges keret közé vannak illesztve, masszív csavarkötéssel rögzítve azokhoz.

Mivel az osztólécek rögzítésekor az alapkeretet nem bontjuk szét, így maga a keret szerkezeti tulajdonságai változatlanok maradnak.
Tehát arra a kérdésre, hogy az osztások miatt erősebb, vagy gyengébb lesz majd a tolóajtó, az a válaszom, hogy sem erősebb, sem gyengébb nem lesz.

Természetesen ez a kijelentés akkor igaz, ha a műszaki feltételek mindegyike teljesül. Nagyon sok kisebb-nagyobb tényezőt figyelembe kell venni, ezek részletezésébe nem is mennék bele, hiszen ezeket majd átbeszélitek az ajánlatadások során a mintatermekben. Nagyjából úgy lehet kalkulálni, hogy a tolóajtók akkor fognak tökéletesen működni, ha maximum 2750mm magas, maximum 1000mm széles méretben készülnek, és egy ilyen méretű ajtót 4 osztóléccel 5 különböző betétre lehet osztani. Egy ilyen ajtó a kiválasztott ajtóbetétek függvényében körülbelül 15-20 kilót fog nyomni.

Természetesen ennél a maximalizált értékhatárnál kisebb méretezésekkel minden gond nélkül lehet dolgozni. Mivel a Komandornak nincsenek előre elkészített termékei, ezért minden egyedi méretezésű és egyedi gyártású.

A tolóajtók betétei lehetnek: bútorlapok, üvegek, tükrök, textilbőrrel bevont anyagok, egyéb egyedi megoldások, illetve ezeket természetesen kombinálni is lehet egy ajtón belül.

 
Lépcső alatti osztott tólójató

 
Osztott tolóajtó előszobába

Tipp:
Ne csak a műszaki paramétereket nézd! A tolóajtóban lévő osztások anyaguk, színük és méretük segítségével megváltoztathatják az unalmas felületeket! Itt is érvényes az, hogy ha díszítő csíkokat képeztek, akkor az látszólag szélesítheti a szekrényt. Ha a díszítő osztás nem pont középen helyezkedik el, hanem egy kicsit magasabbra tervezitek, akkor látszólag magasítani fog a szekrényen.

<iframe width="1280" height="720" src="https://www.youtube.com/embed/F6XJgceOhw8?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

"L alakú" szekrények a lakásba   Mit nevezünk „ L alakú „ szekrénynek? A szobának két, egymással általában derékszöget bezáró falára épített szekrény. ( Természetesen nem feltétel a derékszög. ) Miért érdemes ebben a kialakításban gondolkodni? Kedvező helykihasználás...