Oldal kiválasztása

Színek a belső térben. Szimbolizmus és hatása a szoba optikájára

Mi a színek jelentősége a belső térben, mennyire változtathatják meg annak végső megjelenését, és hogyan lehet ezeket a változásokat a színekkel való játékkal elérni? Hamar kiderülhet, hogy a színek alábecsülése nagy hiba és mulasztás. A tér elrendezésekor elsősorban a bútorok kiválasztására és elrendezésére, valamint a megfelelő kiegészítőkre összpontosítunk, amelyek megteremtik a belső tér hangulatát. Egy bizonyos szakaszban azonban ki kell választanunk egy színt is, amely a kiválasztott elemek fő témája és háttere lesz. Általában ebben a helyzetben a divatot és a saját ízlésünket követjük. De vajon ez elég?

Kiderül, hogy a belső tér színeinek nemcsak a szoba megjelenésére van óriási hatása. Számos szempontot befolyásolnak, beleértve az életünket is. Tehát hogyan válasszunk színeket a belső terekbe, és milyen trükkökkel változtathatjuk meg a szobát a színek segítségével? Íme néhány tipp.

Színek a belső terekben, avagy minden amit tudnia kell, mielőtt színt választana a szobája vagy konyhája számára

A színeknek saját hőmérsékletük van. Különféle érzelmeket képviselnek, és hatással vannak mind a környezetre, mind a háztartás tagjainak közérzetére. A különböző kultúrákban egy adott szín jelentése változó, néha egymásnak ellentmondó érzelmeket fejez ki. Például a fehér az európai kultúrában a tisztasággal és az ártatlansággal társul, Japánban vagy Indiában a gyász és a szomorúság szimbóluma. A belsőépítészetben talán nem számít annyira, de jó tudni, hogyan viselkednek a színek a belső térben, és hogyan hatnak optikájukra.

Ha ezt a tudást kombinálod az ízléseddel és az adott helyiség építészetével és rendeltetésével, biztosan olyan teret hozol létre, amelyben boldogan és kényelmesen fogsz tartózkodni. Miért játszik itt fontos szerepet a belsőépítészet? Mert a színek másképp viselkednek és másképp néznek ki a világos, nagy adag természetes napsütésben részesülő helyiségekben. Másképp a sötétben, például északra fekvőben. A cél is fontos, mert a hálószoba színének mindenképpen különböznie kell a konyha színétől. Mielőtt azonban megtanulná a trükköket, hogyan lehet ügyesen használni a színeket a belső terekben, ismerje meg a legfontosabbak szimbolikáját.

IDŐPONT KÉRÉS

Kérj időpontot mintatermeink valamelyikébe, ahol szakértő kollégáink ingyenesen megtervezik neked a stílusodhoz legjobban illő legjobb egyedi bútort otthonodba!

A nappali Orto polcokkal csatlakozik szervesen a konyhához-minBelső színek: a sötétebb mennyezet alacsonyabbnak tünteti fel a szobát.

Mit mondanak a színek a belső térben? Szimbolizmus és cselekvés

Fehér – a szín, amely megnyugtat és ellazít. Tökéletes a mentálisan dolgozó emberek számára. A sterilitás, a tisztaság és a tágasság érzetét kelti. Jól tükrözi a fényt, ezért világosítja és optikailag megnöveli a belső teret. Tökéletes háttér és kiemeli a többi színt. Ha túlzásba viszik egy helyiségben, az üresség és a magányosság, sőt néha a hűvösség benyomását keltheti.

 • Szürke – semleges, nem tolakodó szín, amely megnyugtatja az elrendezést, különböző színekhez illeszkedik, és mindig jól mutat. Túlzásban nyomasztó és depresszív lehet. Tökéletes a nappaliba, gardróbszekrénybe, irodába, előszobába.
 • Fekete – elegáns, dizájnos szín, amely tökéletesen harmonizál a természetes anyagokkal, például a téglával, üveggel, kővel és fával. Nyugalmat visz be, csillapítja az érzelmeket, de egy kis lazaságot is ad. Elnémítja a többi színt, de csökkentheti a teret is. Határozott és magabiztos emberek színe. Túlzásba víve depressziót és szorongást okozhat. Tökéletes a ruhásszekrénybe, hálószobába.
 • Kék – olyan szín, amely optikailag megnöveli a belső teret, nagyon energikus, stimuláló, de egyben lélegzetvételeket is ad. Javítja a kreativitást és a koncentrációt. Alkalmas nappaliba, hálószobába, fürdőszobába, gyerekszobába.
 • Piros – erős domináns szín, nem ajánlott izgatott és depressziós embereknek. Energikus és nagyon szenvedélyes, vonzza a figyelmet és cselekvésre ösztönöz. Néha túlságosan agresszív, ezért fárasztó lehet. A fokozott motivációval, a romantikával, a szerelemmel és az erős érzelmekkel és kapcsolatokkal társul. Tökéletes a hálószoba vagy a nappali berendezéséhez.
 • Zöld – friss szín, amely megnyugtat, harmóniát és természetességet visz a belső térbe. Pihenést ad, ellazít, csökkenti a vérnyomást, megnyugtat, térérzetet ad és csökkenti a feszültséget. Nagyon elegáns a tompított kiadásban. Jó mintázásra, mivel megnyugtat. Ugyanakkor túlzásba esve eléggé energikus és nyomasztó lehet, valamint motivációcsökkenést és passzivitást okozhat. Tökéletes a nappaliba, előszobába, hálószobába.
 • Rózsaszín – kissé édeskés szín, de pozitív, a biztonsággal, idillel, gondtalansággal társul. Tökéletes a gyermekszobákba. Megnyugtat, de egyben cselekvésre serkent. Egészen nőies és finom. Érdekesen mutat pasztell változatban, és jól illik más pasztellszínekhez. Tökéletes gyermekszobába, hálószobába.
 • Sárga és narancs – pozitív, meleg, energikus és optimista színek. Jók a nyitott, magabiztos emberek szobáiba, akiknek minden nap szükségük van stimulációra és egy adag energiára. Visszaverik a fényt és felmelegítik a belső teret. A narancssárga az emésztést is serkenti. Tökéletes a konyhába.
 •  Barna – időtlen, hagyományos szín, amely felmelegíti a belső teret, és otthonossá, harmonikussá és stílusossá teszi azt. Jól harmonizál a természetes anyagokkal, mint a kő, a fa, a növények és az üveg. A stabilitás és a béke érzését adja, valamint kapcsolatot teremt a természettel. A nappaliban, a hálószobában és a gardróbban fog működni.

Piros konyhabútor intenzív szinekkelA piros konyha kiemelkedik a fehér falak és a világos ablakok közül, energiát adva a belső térnek.

Minden szín együtt és külön-külön is megteremti a belső tér hangulatát és hőmérsékletét. Ezért összhangban kell lenniük az Ön temperamentumával, karakterével és a helyiség típusával, amelyben tartózkodni fognak. A belső tér színeinek kiválasztásakor mindig a hangulata, az ízlése számít, de ne feledkezzen meg a rendeltetési helyről sem.

A zóna hangulata a lakásban és a belső tér színe. Tudja meg, mi illik a legjobban egymáshoz.

A lakás minden zónájának sajátos szerepe és feladata van. Mindegyikhez különböző bútorokat, kiegészítőket és részleteket választ. Mindegyikben másnak és különlegesnek kell éreznie magát. Annál is inkább, a belső tér színei ne legyenek véletlenek, mert egyszerűen elcsúszhat az egész hangulat.

 • Az energiaszínek semmiképpen sem alkalmasak egy olyan hálószobába, amelynek a pihenés zónájának kellene lennie. A hálószobának visszafogott színvilágra van szüksége, amely lehetővé teszi, hogy egy nap után megnyugodjon, és feltöltődjön, amikor reggel felkel, és jól akarja kezdeni a napot. Nem zavarhatják az elalvást és az alvási fázisba való békés átmenetet sem. Fontos azonban, hogy nem kell, hogy élénk és pasztellszínek legyenek. A sötét színek is megteremthetik a budoár hangulatát. A földszínek, a bohózöld, a szürke vagy a tengerészkék mindenképpen jó hangulatot visznek be. Figyeljen az ágyra , a hálószobai szekrényre és más bútorokra is, hogy színükkel ne nyomják el a belső teret.
 • A konyhában, válasszon olyan színeket, amelyek serkentik az étvágyat és az energiát, hogy feltöltse az akkumulátorokat a nap előtt. Ne étkezzen az unalom és az álmosság légkörében, és a főzés igazi élvezet lesz. Talán gránátalma, fehér, bézs, földszínek, de narancs és sárga is szóba jöhet.
 • A gyerekszobába olyan színt válasszon, amely segíti a kisgyermek fejlődését, és serkenti érzékeit és kreativitását. Ne használjon azonban túl sok erős színt, mert ezek káoszt teremtenek a belső térben, és túlzottan elvonják a gyermek figyelmét. Válasszon semleges bútorszíneket és visszafogott szekrényt a gyerekszobában . Legyenek a színek a gyermek vagy tinédzser szobájának belsejében érdekes kiegészítő, de ne alap. A rózsaszín, a menta, a szürke, a tengerkék árnyalatok vagy a pasztellszínek jó készletet alkotnak. A többi színt a játékok egészítik ki.
 • A nappaliban, válasszon egy nyugodt és harmonikus színkészletet, hogy helyet adjon a részleteknek bútorok, textíliák, virágok vagy dekorációk formájában. Tegyen erősebb hangsúlyt az egyik falra. A menta, a szarvasgomba, az érdekes gránátalma vagy a zöldek, sőt a púderrózsaszín is jó választás, ha nem viszi túlzásba a színek számát.
 • Az élénk színek biztosan működni fognak az előszóbában. Mivel ezen a területen általában nincsenek ablakok, a bejáratnak világosnak és hívogatónak kell lennie, nem pedig sötétnek és lehangolónak, így csábító lesz mind az Ön, mind a vendégek számára.

sötét színek a hálószobábaA sötétebb színek a hálószoba belsejében szándékos kezelést jelentenek. A béke és a pihenés hangulatát hozzák. A fénypontok a világos mennyezet és a magas tetőablak, amely beengedi a fényt. Ennek köszönhetően a szoba nem lesz sötét és szűkös.

Mit tehetnek a színek a belső térben, azaz okos elrendezési trükkök, amelyek megváltoztatják a szobát.

Azt már tudod, hogy a színek befolyásolják a belső tér fogadtatását és jellegét, és hatással vannak a közérzetedre is. De a színek a belső terekben optikailag is megtévesztik az érzékeinket, és vizuális játékba kezdenek. A megfelelő szín vagy színkészlet használatával a helyiséget másképp mutathatod, mint amilyen valójában. Hogyan kell ezt csinálni? Íme néhány tipp:

 • Beltéri nagyítás – használjon világos, monokróm színeket, amelyek visszaverik a fényt, és nagyobbnak láttatják a helyiséget. A hideg színek hasonló benyomást keltenek, mivel vizuálisan elvonják a tárgyakat, így a szoba falai visszahúzódnak, és vizuálisan nagyobbnak tűnik. Használjon kékeket és lilákat, zöldeket vagy klasszikus feketéket, amelyek beleesnek.
 • A szoba világosítása – ne feledje, hogy a világos, pasztellszínek, a fehér, a bézs, a sárga árnyalatai annak köszönhetően, hogy visszaverik a napfényt, optikailag felderítik és megvilágítják a belső teret. Ezek a színek a belső térben tökéletes szövetségesek, amelyeknek köszönhetően a szoba világos lesz.
 • Kisebbé tegye a belső teret – válasszon sötét színeket és meleg színeket, amelyek vizuálisan közelebb hozzák. Fesse a mennyezetet néhány árnyalattal világosabbra, mint a falakat, ez szintén kisebbé teszi a belső teret.
 • A szoba megemelése – fesse az egész szobát egy színűre, hogy ne vágja le a mennyezetet. Használjon világos és hideg színeket, amelyek megnövelik a belső teret, és vizuálisan eltávolítják egymástól a falakat.
 • A szoba leengedése – a sötét mennyezet a tökéletes megoldás. Azonnal magára vonzza a figyelmet, és a belső tér alacsonyabbnak tűnik. Csakúgy, mint az intenzív falak és az ezeken a falakon csík formájában leereszkedő fehér mennyezet – egy ilyen vágás vizuálisan is csökkenti a mennyezetet. És ha sötét padlót ad hozzá, a belső tér vizuálisan biztosan alacsonyabb lesz.
 • A belső tér felmelegítése – a fehér, a bézs, az ekrü vagy a földszínek, például a narancs, a barna, a zöld meleg árnyalatai azok a színek, amelyek hőmérsékletet adnak a belső térnek. A megfelelő, természetes kiegészítőkkel kombinálva hangulatos és romantikus légkört teremtenek.
 • Harmonikus belső tér – itt mindenképpen monokróm színeket és egy adott szín árnyalatainak palettáját kell választania. Játsszon a tónussal, a telítettséggel és az erősséggel. Egy ilyen belső térben a színek összhangja az alap. A szürke, barna, zöld vagy kék szín fokozatossága fehérrel vagy feketével kombinálva mindig jól fog kinézni, de ne feledkezzen meg a belső tér céljáról.
 • Rövidebb szoba – egy, rövidebb fal intenzív színnel történő festése rövidebbnek, azaz kisebbnek fogja láttatni a szobát. Ennek köszönhetően a belső tér arányosabbá válik.
 • Szín és az ablakok elrendezése a szobában – ha az ablakok keletre néznek, válasszon hűvös színeket, amelyek felmelegítik a bejövő fényt. Az ablakok északra néznek – válasszon inkább meleg színeket a belső térben, amelyek felmelegítik a szobát. A nyugati ablakok esetében válasszon semleges színeket, a déli ablakok esetében pedig teljes szabadságot élvezhet, mert itt gyakorlatilag mindegyik működik. 

A nappali klasszikus változata üvegfelületű tolóajtós szekrénnyel-minAz egyik fal sötétítése változatossá tette a barna és bézs színekben fürdő, meglehetősen nyugodt belső teret. Egy egyedi készítésű, világos színű szekrény a teljes elrendezés összefüggő eleme.

  De egy dolgot ne feledjenek. A színek a belső térben nem csak a falakon jelentkeznek. Amikor a belső tér színeire gondol, ne korlátozza magát a falak, a mennyezet és a padló színére. Színek a kiegészítők, függönyök, textíliák, jellegzetes elemek, például szobrok, festmények és természetesen a bútorok is. Ha egyedi készítésű bútorokról van szó, a feladat sokkal könnyebb, mert nagyon széles szín- és anyagválasztékból választhat. Mindezeknek az elemeknek érdekes elrendezést kell alkotniuk, amely az Ön által létrehozott belső tér átgondolt kompozíciójával, stílusával és hangulatával gyönyörködtet.

  Ha tehát már tudja, hogyan válasszon színeket a belső térbe, hogyan hatnak a szoba közérzetére és optikájára, kezdjen el szórakozni és játszani a színekkel. Ez egy igazán izgalmas utazás és jó szórakozás, és nagyon hamar látni fogja a hatását a lakás mind a négy szegletében.

  Keresse fel mintatermeink egyikét, vagy látogasson el központunkba hogy élőben is megtapinthassa és megtapasztalja ezt a zseniális rendszert. Vannak már ötletei? Küldje el nekünk árajánlatkérését online itt!

  Hogyan tervezzük meg az előszobaszekrény belsejét?

  Hogyan tervezzük meg az előszobaszekrény belsejét?

  Hogyan tervezzük meg az előszobaszekrény belsejét? Mindenki, aki egy terem berendezését tervezi, azon tűnődik, hogyan tervezze meg a szekrény belsejét úgy, hogy az minden igényt kielégítsen, elrejthető dolgokat helyezzen el, és illeszkedjen a belsőépítészethez. Mint...

  Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

  A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

  A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

  Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.