Oldal kiválasztása

Színek a belső térben. Szimbolizmus és hatása a szoba optikájára

Mi a színek jelentősége a belső térben, mennyire változtathatják meg annak végső megjelenését, és hogyan lehet ezeket a változásokat a színekkel való játékkal elérni? Hamar kiderülhet, hogy a színek alábecsülése nagy hiba és mulasztás. A tér elrendezésekor elsősorban a bútorok kiválasztására és elrendezésére, valamint a megfelelő kiegészítőkre összpontosítunk, amelyek megteremtik a belső tér hangulatát. Egy bizonyos szakaszban azonban ki kell választanunk egy színt is, amely a kiválasztott elemek fő témája és háttere lesz. Általában ebben a helyzetben a divatot és a saját ízlésünket követjük. De vajon ez elég?

Kiderül, hogy a belső tér színeinek nemcsak a szoba megjelenésére van óriási hatása. Számos szempontot befolyásolnak, beleértve az életünket is. Tehát hogyan válasszunk színeket a belső terekbe, és milyen trükkökkel változtathatjuk meg a szobát a színek segítségével? Íme néhány tipp.

Színek a belső terekben, avagy minden amit tudnia kell, mielőtt színt választana a szobája vagy konyhája számára

A színeknek saját hőmérsékletük van. Különféle érzelmeket képviselnek, és hatással vannak mind a környezetre, mind a háztartás tagjainak közérzetére. A különböző kultúrákban egy adott szín jelentése változó, néha egymásnak ellentmondó érzelmeket fejez ki. Például a fehér az európai kultúrában a tisztasággal és az ártatlansággal társul, Japánban vagy Indiában a gyász és a szomorúság szimbóluma. A belsőépítészetben talán nem számít annyira, de jó tudni, hogyan viselkednek a színek a belső térben, és hogyan hatnak optikájukra.

Ha ezt a tudást kombinálod az ízléseddel és az adott helyiség építészetével és rendeltetésével, biztosan olyan teret hozol létre, amelyben boldogan és kényelmesen fogsz tartózkodni. Miért játszik itt fontos szerepet a belsőépítészet? Mert a színek másképp viselkednek és másképp néznek ki a világos, nagy adag természetes napsütésben részesülő helyiségekben. Másképp a sötétben, például északra fekvőben. A cél is fontos, mert a hálószoba színének mindenképpen különböznie kell a konyha színétől. Mielőtt azonban megtanulná a trükköket, hogyan lehet ügyesen használni a színeket a belső terekben, ismerje meg a legfontosabbak szimbolikáját.

IDŐPONT KÉRÉS

Kérj időpontot mintatermeink valamelyikébe, ahol szakértő kollégáink ingyenesen megtervezik neked a stílusodhoz legjobban illő legjobb egyedi bútort otthonodba!

A nappali Orto polcokkal csatlakozik szervesen a konyhához-minBelső színek: a sötétebb mennyezet alacsonyabbnak tünteti fel a szobát.

Mit mondanak a színek a belső térben? Szimbolizmus és cselekvés

Fehér – a szín, amely megnyugtat és ellazít. Tökéletes a mentálisan dolgozó emberek számára. A sterilitás, a tisztaság és a tágasság érzetét kelti. Jól tükrözi a fényt, ezért világosítja és optikailag megnöveli a belső teret. Tökéletes háttér és kiemeli a többi színt. Ha túlzásba viszik egy helyiségben, az üresség és a magányosság, sőt néha a hűvösség benyomását keltheti.

 • Szürke – semleges, nem tolakodó szín, amely megnyugtatja az elrendezést, különböző színekhez illeszkedik, és mindig jól mutat. Túlzásban nyomasztó és depresszív lehet. Tökéletes a nappaliba, gardróbszekrénybe, irodába, előszobába.
 • Fekete – elegáns, dizájnos szín, amely tökéletesen harmonizál a természetes anyagokkal, például a téglával, üveggel, kővel és fával. Nyugalmat visz be, csillapítja az érzelmeket, de egy kis lazaságot is ad. Elnémítja a többi színt, de csökkentheti a teret is. Határozott és magabiztos emberek színe. Túlzásba víve depressziót és szorongást okozhat. Tökéletes a ruhásszekrénybe, hálószobába.
 • Kék – olyan szín, amely optikailag megnöveli a belső teret, nagyon energikus, stimuláló, de egyben lélegzetvételeket is ad. Javítja a kreativitást és a koncentrációt. Alkalmas nappaliba, hálószobába, fürdőszobába, gyerekszobába.
 • Piros – erős domináns szín, nem ajánlott izgatott és depressziós embereknek. Energikus és nagyon szenvedélyes, vonzza a figyelmet és cselekvésre ösztönöz. Néha túlságosan agresszív, ezért fárasztó lehet. A fokozott motivációval, a romantikával, a szerelemmel és az erős érzelmekkel és kapcsolatokkal társul. Tökéletes a hálószoba vagy a nappali berendezéséhez.
 • Zöld – friss szín, amely megnyugtat, harmóniát és természetességet visz a belső térbe. Pihenést ad, ellazít, csökkenti a vérnyomást, megnyugtat, térérzetet ad és csökkenti a feszültséget. Nagyon elegáns a tompított kiadásban. Jó mintázásra, mivel megnyugtat. Ugyanakkor túlzásba esve eléggé energikus és nyomasztó lehet, valamint motivációcsökkenést és passzivitást okozhat. Tökéletes a nappaliba, előszobába, hálószobába.
 • Rózsaszín – kissé édeskés szín, de pozitív, a biztonsággal, idillel, gondtalansággal társul. Tökéletes a gyermekszobákba. Megnyugtat, de egyben cselekvésre serkent. Egészen nőies és finom. Érdekesen mutat pasztell változatban, és jól illik más pasztellszínekhez. Tökéletes gyermekszobába, hálószobába.
 • Sárga és narancs – pozitív, meleg, energikus és optimista színek. Jók a nyitott, magabiztos emberek szobáiba, akiknek minden nap szükségük van stimulációra és egy adag energiára. Visszaverik a fényt és felmelegítik a belső teret. A narancssárga az emésztést is serkenti. Tökéletes a konyhába.
 •  Barna – időtlen, hagyományos szín, amely felmelegíti a belső teret, és otthonossá, harmonikussá és stílusossá teszi azt. Jól harmonizál a természetes anyagokkal, mint a kő, a fa, a növények és az üveg. A stabilitás és a béke érzését adja, valamint kapcsolatot teremt a természettel. A nappaliban, a hálószobában és a gardróbban fog működni.

Piros konyhabútor intenzív szinekkelA piros konyha kiemelkedik a fehér falak és a világos ablakok közül, energiát adva a belső térnek.

Minden szín együtt és külön-külön is megteremti a belső tér hangulatát és hőmérsékletét. Ezért összhangban kell lenniük az Ön temperamentumával, karakterével és a helyiség típusával, amelyben tartózkodni fognak. A belső tér színeinek kiválasztásakor mindig a hangulata, az ízlése számít, de ne feledkezzen meg a rendeltetési helyről sem.

A zóna hangulata a lakásban és a belső tér színe. Tudja meg, mi illik a legjobban egymáshoz.

A lakás minden zónájának sajátos szerepe és feladata van. Mindegyikhez különböző bútorokat, kiegészítőket és részleteket választ. Mindegyikben másnak és különlegesnek kell éreznie magát. Annál is inkább, a belső tér színei ne legyenek véletlenek, mert egyszerűen elcsúszhat az egész hangulat.

 • Az energiaszínek semmiképpen sem alkalmasak egy olyan hálószobába, amelynek a pihenés zónájának kellene lennie. A hálószobának visszafogott színvilágra van szüksége, amely lehetővé teszi, hogy egy nap után megnyugodjon, és feltöltődjön, amikor reggel felkel, és jól akarja kezdeni a napot. Nem zavarhatják az elalvást és az alvási fázisba való békés átmenetet sem. Fontos azonban, hogy nem kell, hogy élénk és pasztellszínek legyenek. A sötét színek is megteremthetik a budoár hangulatát. A földszínek, a bohózöld, a szürke vagy a tengerészkék mindenképpen jó hangulatot visznek be. Figyeljen az ágyra , a hálószobai szekrényre és más bútorokra is, hogy színükkel ne nyomják el a belső teret.
 • A konyhában, válasszon olyan színeket, amelyek serkentik az étvágyat és az energiát, hogy feltöltse az akkumulátorokat a nap előtt. Ne étkezzen az unalom és az álmosság légkörében, és a főzés igazi élvezet lesz. Talán gránátalma, fehér, bézs, földszínek, de narancs és sárga is szóba jöhet.
 • A gyerekszobába olyan színt válasszon, amely segíti a kisgyermek fejlődését, és serkenti érzékeit és kreativitását. Ne használjon azonban túl sok erős színt, mert ezek káoszt teremtenek a belső térben, és túlzottan elvonják a gyermek figyelmét. Válasszon semleges bútorszíneket és visszafogott szekrényt a gyerekszobában . Legyenek a színek a gyermek vagy tinédzser szobájának belsejében érdekes kiegészítő, de ne alap. A rózsaszín, a menta, a szürke, a tengerkék árnyalatok vagy a pasztellszínek jó készletet alkotnak. A többi színt a játékok egészítik ki.
 • A nappaliban, válasszon egy nyugodt és harmonikus színkészletet, hogy helyet adjon a részleteknek bútorok, textíliák, virágok vagy dekorációk formájában. Tegyen erősebb hangsúlyt az egyik falra. A menta, a szarvasgomba, az érdekes gránátalma vagy a zöldek, sőt a púderrózsaszín is jó választás, ha nem viszi túlzásba a színek számát.
 • Az élénk színek biztosan működni fognak az előszóbában. Mivel ezen a területen általában nincsenek ablakok, a bejáratnak világosnak és hívogatónak kell lennie, nem pedig sötétnek és lehangolónak, így csábító lesz mind az Ön, mind a vendégek számára.

sötét színek a hálószobábaA sötétebb színek a hálószoba belsejében szándékos kezelést jelentenek. A béke és a pihenés hangulatát hozzák. A fénypontok a világos mennyezet és a magas tetőablak, amely beengedi a fényt. Ennek köszönhetően a szoba nem lesz sötét és szűkös.

Mit tehetnek a színek a belső térben, azaz okos elrendezési trükkök, amelyek megváltoztatják a szobát.

Azt már tudod, hogy a színek befolyásolják a belső tér fogadtatását és jellegét, és hatással vannak a közérzetedre is. De a színek a belső terekben optikailag is megtévesztik az érzékeinket, és vizuális játékba kezdenek. A megfelelő szín vagy színkészlet használatával a helyiséget másképp mutathatod, mint amilyen valójában. Hogyan kell ezt csinálni? Íme néhány tipp:

 • Beltéri nagyítás – használjon világos, monokróm színeket, amelyek visszaverik a fényt, és nagyobbnak láttatják a helyiséget. A hideg színek hasonló benyomást keltenek, mivel vizuálisan elvonják a tárgyakat, így a szoba falai visszahúzódnak, és vizuálisan nagyobbnak tűnik. Használjon kékeket és lilákat, zöldeket vagy klasszikus feketéket, amelyek beleesnek.
 • A szoba világosítása – ne feledje, hogy a világos, pasztellszínek, a fehér, a bézs, a sárga árnyalatai annak köszönhetően, hogy visszaverik a napfényt, optikailag felderítik és megvilágítják a belső teret. Ezek a színek a belső térben tökéletes szövetségesek, amelyeknek köszönhetően a szoba világos lesz.
 • Kisebbé tegye a belső teret – válasszon sötét színeket és meleg színeket, amelyek vizuálisan közelebb hozzák. Fesse a mennyezetet néhány árnyalattal világosabbra, mint a falakat, ez szintén kisebbé teszi a belső teret.
 • A szoba megemelése – fesse az egész szobát egy színűre, hogy ne vágja le a mennyezetet. Használjon világos és hideg színeket, amelyek megnövelik a belső teret, és vizuálisan eltávolítják egymástól a falakat.
 • A szoba leengedése – a sötét mennyezet a tökéletes megoldás. Azonnal magára vonzza a figyelmet, és a belső tér alacsonyabbnak tűnik. Csakúgy, mint az intenzív falak és az ezeken a falakon csík formájában leereszkedő fehér mennyezet – egy ilyen vágás vizuálisan is csökkenti a mennyezetet. És ha sötét padlót ad hozzá, a belső tér vizuálisan biztosan alacsonyabb lesz.
 • A belső tér felmelegítése – a fehér, a bézs, az ekrü vagy a földszínek, például a narancs, a barna, a zöld meleg árnyalatai azok a színek, amelyek hőmérsékletet adnak a belső térnek. A megfelelő, természetes kiegészítőkkel kombinálva hangulatos és romantikus légkört teremtenek.
 • Harmonikus belső tér – itt mindenképpen monokróm színeket és egy adott szín árnyalatainak palettáját kell választania. Játsszon a tónussal, a telítettséggel és az erősséggel. Egy ilyen belső térben a színek összhangja az alap. A szürke, barna, zöld vagy kék szín fokozatossága fehérrel vagy feketével kombinálva mindig jól fog kinézni, de ne feledkezzen meg a belső tér céljáról.
 • Rövidebb szoba – egy, rövidebb fal intenzív színnel történő festése rövidebbnek, azaz kisebbnek fogja láttatni a szobát. Ennek köszönhetően a belső tér arányosabbá válik.
 • Szín és az ablakok elrendezése a szobában – ha az ablakok keletre néznek, válasszon hűvös színeket, amelyek felmelegítik a bejövő fényt. Az ablakok északra néznek – válasszon inkább meleg színeket a belső térben, amelyek felmelegítik a szobát. A nyugati ablakok esetében válasszon semleges színeket, a déli ablakok esetében pedig teljes szabadságot élvezhet, mert itt gyakorlatilag mindegyik működik. 

A nappali klasszikus változata üvegfelületű tolóajtós szekrénnyel-minAz egyik fal sötétítése változatossá tette a barna és bézs színekben fürdő, meglehetősen nyugodt belső teret. Egy egyedi készítésű, világos színű szekrény a teljes elrendezés összefüggő eleme.

  De egy dolgot ne feledjenek. A színek a belső térben nem csak a falakon jelentkeznek. Amikor a belső tér színeire gondol, ne korlátozza magát a falak, a mennyezet és a padló színére. Színek a kiegészítők, függönyök, textíliák, jellegzetes elemek, például szobrok, festmények és természetesen a bútorok is. Ha egyedi készítésű bútorokról van szó, a feladat sokkal könnyebb, mert nagyon széles szín- és anyagválasztékból választhat. Mindezeknek az elemeknek érdekes elrendezést kell alkotniuk, amely az Ön által létrehozott belső tér átgondolt kompozíciójával, stílusával és hangulatával gyönyörködtet.

  Ha tehát már tudja, hogyan válasszon színeket a belső térbe, hogyan hatnak a szoba közérzetére és optikájára, kezdjen el szórakozni és játszani a színekkel. Ez egy igazán izgalmas utazás és jó szórakozás, és nagyon hamar látni fogja a hatását a lakás mind a négy szegletében.

  Keresse fel mintatermeink egyikét, vagy látogasson el központunkba hogy élőben is megtapinthassa és megtapasztalja ezt a zseniális rendszert. Vannak már ötletei? Küldje el nekünk árajánlatkérését online itt!

  Fehér gardróbszekrény

  Fehér gardróbszekrény

  Fehér gardóbszekrény Rendkívül stílusos, esztétikus és funkcionális – ezek kétségtelenül fehér szekrények . A fehér szekrények időtlen bútorok, amelyek a változó trendek és divat ellenére továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek. Mi az oka a fehér szekrények...

  Fekete gardróbszekrény

  Fekete gardróbszekrény

  Fekete gardóbszekrény Sok ember számára a fekete szekrény az exkluzivitás és az elegancia szinonimája. A modernista és loft belsőépítészeti megoldások szerelmesei szívesen választják. Néha azonban lehet egy olyan bútor, amely félelmeket és kétségeket ébreszt. És...

  Válaszd a Prémium Kényelmi Csomagunkat!

  A megrendeléstől számítva várhatóan 4 hét múlva otthonodban lesz a kész bútor. Minden termékünkre idő és termékgaranciát vállalunk.

  A Tervezéstől a Beépítésig a Teljes Folyamatot Végigvisszük!

  Pontos érkezés, tökéletes beépítés, rendrakás. Nincs mellébeszélés, pontosan úgy lesz minden ahogy megbeszéltük.