Oldal kiválasztása

Mi a különbség a gardróbszekrény és a gardróbszoba között?

 

Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó című művében az egyik főszereplő Vanek úr, polgári nevén Vanek B. Eduard. A cingár lábú, tömpe orrú, önérzetes Vanek úrra a magas vérnyomása, sérve, légiós tapasztalata és elsőrangú titkári minősítése mellett az jellemző, hogy tériszonya van, ezért szívesen tartózkodik gardróbszekrényekben. A regényben Vanek úr az atyai pofonok mellett elnyeri a Francia Becsületrendet is.
No, nem azért, mert a fent említett bútordarabban töltötte napjait…..

Fiatal koromban többször is olvastam a regényt és azóta már más irodalmi és szakmai témájú műben is nyomára akadtam a gardróbok említésének. Egyszer így, egyszer úgy használták a kifejezést. Volt, amikor a gardróbszekrényre értették és volt, amikor a gardróbszobára gondoltak. Ez a mindennapokban is gyakran előfordul, a hozzánk betérő érdeklődők sokszor összekapcsolják a két fogalmat és általánosítva gardróbként beszélnek mindkét dologról.

Most megpróbálom különválasztani a két fogalmat, megmutatva a különbségeket és hasonlóságokat.

Gardróbszekrény

Nagy általánosságban minden olyan szekrényre érthetjük, ami ruhák, vagy más tárgyak befogadására alkalmas. A gardróbszekrény fogalmát az emberek általában összekapcsolják a hálószobával. Természetesen ezt a típusú szekrényt épp úgy választhatjuk a nappaliba, gyerekszobába, vagy a tetőtérbe.

Általában ajtóval zárt, ezáltal védve a külső szennyeződésektől a belső tartalmat. Az ajtó lehet nyíló, vagy tolóajtó is. Belsejében a ruhák felakasztásához alkalmas ruhaakasztó rúd vagy ruhalift lehet, valamint polcok, fiókok, kosarak szolgálják a ruhák tárolását.

A gardróbszekrény készülhet fix mérettel, ez esetben a szekrény nem illeszkedik pontosan a szoba oldalfalaihoz, tehát térben álló szekrényről beszélhetünk. Ha a szoba falaihoz illeszkedő, méretpontos bútort gyártunk, akkor beépített gardróbszekrényről beszélünk.

Lényeges tehát, hogy a gardróbszekrény esetében egyetlen bútordarabról beszélünk.
A gardróbszekrények külső megjelenése illeszkedik a szoba hangulatához és a Megrendelő kívánságához. Több száz színű bútorlap, tükrök, festett üvegek, textilbőrök, vagy más egyedi anyagok állnak rendelkezésre a megfelelő design kialakításához.

 

Gardróbszoba

A gardróbszoba egy önálló légterű, elkülönített helység, ami kifejezetten a ruhák, vagy más tárgyak befogadására van használva. A gardróbszoba alkalmanként két helység (például a háló és a fürdő) között helyezkedik el. Többnyire azonban a hálószobából nyílik a gardróbszoba és abból már nem lehet továbbhaladni. A két megoldás természetesen az ingatlan tervezésekor, vagy a meglévő ingatlan átépítésekor előre kiválasztható.

A gardróbszobába vagy a hagyományos nyílóajtón, vagy egyre gyakrabban térelválasztó tolóajtó eltolásával lehet bejutni. (Ritkán előfordul, hogy a két helység között nem készül ajtó.)

Térelválasztó ajtó a nappali és a gardróbszoba között

A gardróbszoba bútorai általában a falak mentén körben vannak beépítve.


A beépítések mennyiségétől függően beszélünk:

  • egyenes ( csak az egyik falra épített )
  • „ L alakú „ ( két szomszédos falra épített )
  • „ U alakú „ ( három falra épített )
  • vagy több falra épített szekrényekről.

“L” alakú gardróbszoba

A gardróbszobákban lévő bútorok általában nem rendelkeznek ajtóval, kivéve azokat az eseteket, amikor a szoba ablakai rendszeresen nyitottak, vagy az Ügyfél kérése alapján a design miatt zárt felületeket is készítünk. Amennyiben zárt elemekre is szükség van, inkább nyílóajtók, ritkábban tolóajtók is szóba jöhetnek.

A gardróbszobák változatos kialakításúak a korpuszt figyelembe véve is. Nem csak zárt oldalfalakkal készülhetnek, hanem alumínium, vagy krómcső vázra is fel lehet erősíteni a polcokat és akasztó rudakat.

Mire jó az alumínium, vagy a krómcső váz?

 

  • A gardróbszoba kevésbé lesz zárt. Mivel kikerülnek a tömör oldalfalak és helyettük filigrán tartószerkezeti elemek lépnek előtérbe, így a szobára nem telepszik rá annyira a szekrények „ súlya”.
  • Funkcióit megtartva, lényegesen látványosabb összhatást érhetünk el.

Gardróbszoba alumínium profillal

Gardróbszoba bútorlapos hátfallal

A gardróbszoba esetében a felhasznált anyagok azonosak lehetnek a korábban említett megoldásokkal: bútorlapok, tükrök, festett üvegek, textilbőr, vagy más egyedi anyag.

Skandináv stílusú modern lakás berendezése

Skandináv stílusú modern lakás berendezése

Skandináv stílusú modern lakás berendezése. 70 négyzetméter, amely egységesen, harmonikusan és kényelmesen van elrendezve. Ennek a lakásnak a beruházói olyan klimatikus, funkcionális belső tereket szerettek volna, amelyek levegőt adnak az utcai nyüzsgésből, és...

Modern stílusú mikro lakás. Kényelem kis helyen.

Modern stílusú mikro lakás. Kényelem kis helyen.

Modern stílusú mikro lakás és mikroapartman. Kényelem kis helyen. Kis tér, nyitott alaprajz, kényelem és komfort - egy modern stílusú mikro lakás egy nagyváros egyik bérházában. Egy kis lakás, amely lenyűgöz stílusával, átgondolt szervezésével és nyugodt színeivel...

[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

[BEMUTATÓ] – L alakú szekrények a lakásban

"L alakú" szekrények a lakásba   Mit nevezünk „ L alakú „ szekrénynek? A szobának két, egymással általában derékszöget bezáró falára épített szekrény. ( Természetesen nem feltétel a derékszög. ) Miért érdemes ebben a kialakításban gondolkodni? Kedvező helykihasználás...